Pálmai Erika
Pálmai Erika

„Nekem is, ahogy bárkinek ezzel kapcsolatosan, vállalnom kell a gyengeségeimet és a hibáimat egyaránt. Ezeket nem kívánom rejtegetni” – e szavakkal kért „őszinte és nyomatékos” elnézést kollégáitól Polgárné Vida Judit, a Fővárosi Törvényszék plágiumgyanúba keveredett elnökhelyettese. Hosszas gondolkodás után, bő egy héttel később lemondott a posztjáról is, amit Handó Tünde, az Országos Bírósági Hivatal (OBH) elnöke elfogadott. Ahogy lapunk korábban feltárta: a Fővárosi Törvényszék elnökhelyettese sajátjaként jegyezte mások írásait a bíróság magazinjában. Polgárné – aki egyben a Kisbíró felelős szerkesztője is volt – Paulo Coelho brazil író Brida című regényének előszavából kölcsönzött – forrásmegjelölés nélkül – gondolatokat tavaszi üzenet gyanánt. A következő lapszámban, A ficánkolás a lényeg! című írása sem volt a sajátja, az 2010 augusztusában a Reader's Digest magyar kiadásában megjelent már Jean Kittson ausztrál írónő írásaként, Hurrá, strandolunk! címmel.

Polgárné – aki tagja volt az OIT-nak és alelnöke a Bírói Egyesületnek is – 2012 januárjától előbb megbízottként, majd egy évvel később már kinevezett elnökhelyettesként irányította a törvényszéket. Nyertes vezetői pályázatában mások mellett a Kisbíró megújítására is ígéretet tett. A 60 oldalas, fényes műnyomó papíron megjelenő házi magazin első új számában Fazekas Sándor, a Fővárosi Törvényszék elnöke – mint felelős kiadó – azzal ajánlotta a lapot kollégái figyelmébe, hogy ez is hozzájárul a Fővárosi Törvényszék súlyának megfelelő pozitív külső megjelenésének erősítéséhez.

Fazekas szerint a HVG cikkéből értesültek a bíróság lapját érintő plágiumgyanúról. Az esetleges szerzőijog-sértések ügyében a törvényszéken belső vizsgálat indult, azonban ennek eredményéről nem közölt részleteket Fazekas, aki lapunknak küldött válaszában csupán helyettese lemondásának tényét közölte, és azt, hogy a vizsgálat anyagát átadta az OBH elnökének.

Polgárné nem csak a vezetői posztját, a törvényszéket is elhagyta. „Jelenleg ténylegesen nem dolgozik a Fővárosi Törvényszéken” – fogalmazott Fazekas, hozzátéve: egykori általános helyettese november elsejétől az Országos Bírósági Hivatalba kérte beosztását, amit ő is támogatott.

PÁLMAI ERIKA

Érdekesnek találta cikkünket?
Legyen HVG pártoló tag!

A HVG Pártoló Tagság programja az első olyan kezdeményezés, aminek keretében az olvasóink közelebb kerülhetnek szerkesztőségünkhöz és támogatásukkal segíthetik, hogy újságírói munkánkat továbbra is az eddig megszokott magas színvonalon végezhessük. Tagjainknak heti exkluzív hírlevelet küldünk, rendezvényeket kínálunk, a könyveinkre és egyéb termékeinkre pedig komoly kedvezményt adunk. Támogatóként már heti egy kávé árával is hozzájárulhat a minőségi újságíráshoz! „Amikor annyira eluralkodik a mindennapi életünkön a virtualitás, üdítő igazi emberi kapcsolatokat építeni.”
K. Erna – Pártoló tag


„Régóta olvasom a HVG-t és cikkei között mindennap találok érdekfeszítőt!”
H. Szabolcs - Támogató
Csatlakozzon programunkhoz, támogassa munkánkat egyszeri hozzájárulással vagy fizessen elő a hetilapra!
A HVG Pártoló Tagság programja az első olyan kezdeményezés, aminek keretében az olvasóink közelebb kerülhetnek szerkesztőségünkhöz, és támogatásukkal segíthetik, hogy újságírói munkánkat továbbra is az eddig megszokott magas színvonalon végezhessük. Támogatóként már heti egy kávé árával is hozzájárulhat a minőségi újságíráshoz! Csatlakozzon programunkhoz, támogassa munkánkat egyszeri hozzájárulással vagy fizessen elő a hetilapra!