szerző:
hvg.hu

Az ATV és a Magyar Nemzet információi szerint az Együtt-PM Róna Pétert javasolja a szocialistáknak az ellenzéki összefogás élére. A Magyar Nemzet Online később már azt írta, hogy állítólag Surányi György nevét is bedobták. Róna Péter az ATV-nek tagadta, hogy konkrét felkérés történt volna, de azt elismerte, hogy informális beszélgetések voltak az esetleges szerepvállalásáról. A Magyar Nemzet szerint Bajnaiék ötletét Gyurcsány Ferenc is támogatja.

Az Együtt-PM választási szövetség Bajnai Gordon vezetésével kedden három órán át tárgyalt az MSZP vezérkarával a tavaly augusztusi megállapodásuk újranyitásáról.

A hírek szerint az Együtt-PM hivatalosan nem tett javaslatot Róna Péter közös jelöltségére, sőt tagadták ezt a tervüket, a szivárogtatás és ezzel a közvélemény szondázása azonban már elkezdődött. A Magyar Nemzet viszont úgy tudja, hogy Bajnai Gordon ötletét Gyurcsány Ferenc is támogatná.

Róna Péter az állítólagos felkéréssel kapcsolatban az atv.hu-nak úgy fogalmazott: „bizonyos dolgok szóba kerültek, de legfeljebb informális tapogatózás történt, amit nem neveznék megkeresésnek”.

Az informális tapogatózások során ugyanakkor szóba került, hogy vezető szerepet vigyen a széleskörű ellenzéki összefogásban – tette hozzá. Azt is mondta: „voltak olyan beszélgetések, célzások”, miszerint miniszterelnök-jelölt lenne, „de én ezt nem vállaltam”.

Róna Péter arra a kérdésére azonban nem felelt sem egyértelmű nemmel, sem igennel, hogy lenne-e miniszterelnök-jelölt. „Senki részéről nem vagyok miniszterelnök-jelölt és a kérdés nincs napirenden” – fogalmazott.

Az Index cikkében úgy fogalmaznak, hogy újraindul a miniszterelnök-casting a baloldalon. Szigetvári Viktor az Indexnek szintén tagadta, hogy az ATV és a Magyar Nemzet információja valós lenne. Tavaly augusztusban Mesterházy Attila a Magyar Narancsnak adott interjújában arról beszélt, hogy nem akar újabb miniszterelnöki castingot.

A MNO kedd este saját értesüléseire hivatkozva azt írta, hogy újabb nevet dobtak be a kedd este folytatódó ellenzéki egyeztetésen: állítólag Surányi György volt jegybankelnök, közgazdász lehet a baloldal közös miniszterelnök-jelöltje. Surányi György neve Gyurcsány Ferenc lemondása után, a 2009-es miniszterelnök-jelölti casting idején is felmerült – tették hozzá.

Hétfő reggel Bajnai Gordon dobta be a választási együttműködés bővítésének ötletét. Az MSZP-t irányító országos választási bizottság felhatalmazta Mesterházy Attila pártelnököt, hogy tárgyaljon az Együtt-PM-mel a korábban megkötött választási szövetség bővítéséről.

Csatlakozzon a HVG Pártoló Tagsághoz!

Több mint 1 milliós olvasótáborunk zöme már a digitális, ingyenes tartalmainkból tájékozódik. Az ezt lehetővé tevő hirdetéseken alapuló üzleti modellre azonban nagy nyomást helyeznek a technológiai vállalatok és a független médiát ellehetetlenítő politika.
Azért, hogy továbbra is a tőlünk telhető legmagasabb színvonalon szolgáljuk ki olvasóinkat Pártoló Tagsági programot indítunk. Tagjaink közelebb kerülhetnek szerkesztőségünkhöz, illetve számos előnyt élvezhetnek.
Csatlakozzon programunkhoz, vagy támogasson minket egyszeri hozzájárulással!