szerző:
hvg.hu
Értékelje a cikket:
Köszönjük!

Lemondott miniszterelnök-jelölti ambícióiról Bajnai Gordon, aki hétfőn bejelentette: nyitott a közös listára a szocialistákkal, és kész bevonni az ellenzéki együttműködésbe „a valós társadalmi támogatottsággal rendelkező szervezeteket” – ami forrásaink szerint a DK-t jelenti. Ám az utolsó percben újrakezdett egyezkedés neuralgikus pontja, hogy mi lesz magával Gyurcsány Ferenccel, aki arra készül, hogy ellenzéki frakcióvezetőként győzze le Orbánt. Ám sem az MSZP-ben, sem az Együttben nem rajongnak azért, hogy felvegyék őt a közös listára.

„Gordon azt szokta mondani a belső tanácskozásokon, hogy a győzelem esélyét növelve mindenkinek háttérbe kell szorítania az egóját, hát a maga részéről most példát mutatott” – értékelte a volt miniszterelnök hétfői bejelentését a Bajnai-stáb egyik meghatározó tagja. A hvg.hu-nak több Együtt-PM-es politikus is azt mondta, a szeptemberi megállapodás újranyitásának a maguk részéről nincsenek „betonba öntött” feltételei, a közös lista összetételében, az „érdemi támogatottsággal rendelkező” pártok bevonásában, de a nekik jutott 31 választókerület jövőjét illetően is nyitottak – egy biztos: szerinte Bajnai ezzel a bejelentéssel lemondott a miniszterelnök-jelölti ambícióiról.

Bajnai Gordon az ATV-ben hétfő reggel azt mondta, ha létre tudnak hozni egy olyan összefogást, ami közelebb visz a győzelemhez, az azt jelenti, hogy nyilván nem ő vezeti majd az összefogást, és neki is eggyel hátrébb kell lépnie. A tévének mondottakat az Együtt-PM külön közleményben is megerősítette, Mesterházy Attila MSZP-elnök pedig a Kossuth Rádió reggeli műsorában azt mondta, újra kell írni a megállapodást azt követően, hogy az Együtt-PM nem szövetségként, hanem pártként kíván indulni a 2014-es választáson. A szocialisták listavezetője nem zárta ki, hogy a héten újraindított tárgyalások eredményeként közös listát állítsanak fel.

Ez azt jelenti, hogy a két párt visszatér a szeptemberi ellenzéki megállapodás előtti szintre. Akkor ugyanis – több heti vita, sajtóbeli üzengetés, szivárogtatás után – azt rögzítették, hogy a két pártnak nem lesz közös kormányfőjelöltje, külön listát indítanak, az Együtt-PM 31 egyéni kerületet kap, ahol az MSZP nem indít saját jelölteket. Ennek alapján a szocialisták októberi kongresszusa elfogadta a párt országgyűlési és európai parlamenti listáját, az Együtt november elején bemutatta 31 jelöltjét, a két párt közösen pedig a budapesti egyéni képviselőjelölteket.

Gyurcsány feje a tét

„Csak egy dolgot nem értek. Ha most visszatérünk a közös lista ötletéhez, ráadásul Gordon elfogadja Mesterházy elsőbbségét, akkor mit csináltunk négy hónapig” – bosszankodott a hétfői bejelentést követően az MSZP egyik vezető politikusa. Mivel a megállapodás hatásaival (a rossz közvélemény-kutatási eredményekkel) egyik fél sem volt elégedett, ezért – mint a hvg.hu december elején megírta –, olyan forgatókönyvek készültek, hogy még Áder János a választások időpontját illető bejelentése előtt újranyitják a tárgyalásokat.

Bajnai visszavonulót fújt - tényleg együtt indulna
©

„Még gondolatkísérlet szintjén sem merült fel a szervezetünkön belüli egyeztetéseken, hogy Gordon számára elkérjük a főpolgármester-jelöltséget, a mostani tárgyalásoknak kizárólag 2014 tavaszáról kell szólniuk” – cáfolta egy Bajnai-stábhoz tartozó forrás a hvg.hu egy korábbi értesülését. Tavaly év végén két szocialista forrás is azt állította: az Együtt vezetője ezt a pozíciót kérheti a kormányfőjelöltségtől való visszalépésért cserében. Volt olyan szocialista forrás, aki úgy vélte, ha Bajnai büszke a szakértelmére, győzelem esetén akár miniszterelnök-helyettes is lehetne.

Legalább négy kérése lehet az MSZP-nek a tárgyalásokon – mondta a hvg.hu-nak a szocialista pártot a kampányban irányító testület, az országos választási bizottság (ovb) egyik tagja. A kampány tempóját ezentúl a szocialisták diktálják, ehhez igazodnia kell az Együttnek. Nem kérik vissza a Bajnai vezette szervezettől a 31 egyéni helyet, de állapodjanak meg ők a Demokratikus Koalícióval, engedjenek át ők helyeket a DK-nak. Gyurcsány Ferenc nem kerülhet fel a közös listára, amit a közvélemény-kutatások adatai alapján kell összeállítani (tehát, ha az MSZP-nek háromszor több szavazója van, akkor háromszor annyi helyet kapjanak – a szerk.). Forrásunk szerint a még mindig meglévő feszültségek és ellentétek ellenére akár sikeres is lehet a tárgyalások újrakezdése, bár szerinte Bajnaiék eredeti terve – hogy a pártok külön-külön gyarapítsák a kormányváltók táborát – hozhatta volna el a biztos győzelmet, ám ettől szerinte már messze van az Együtt és a DK.

Erre reagálva egy Együtt 2014-es forrás azt mondta, vagy visszaadják a közösbe a 31 kerületet és a háromoldalú tárgyalások során újraosztják, vagy más formában engednek a 31-ből.

Puhulnak?

Ám úgy tűnik, a megoldás illetően még nincs kiforrott álláspont az Együtt-PM-ben: ugyanis a PM társelnöke, a szervezet EP-listáját vezető Jávor Benedek szerint nem lenne helyes, ha a DK bevonása kizárólag az Együtt-PM jelöltjeinek a rovására történne. Igaz, Jávor azt is elismerte a hvg.hu-nak, „mindhárom félnek belátónak kell lenni, és meg kell szülnie a legütőképesebb megoldást”. A politikus szerint ők nyitottak, a végeredmény lehet a DK-val közös hármas koordinált jelöltállítás (azaz mindenki külön listát állít, csak egymás ellen nem indítanak jelölteket – a szerk.) vagy akár a közös lista.

PM-esek egyeztetnek - felkerülhetnek az MSZP-s listára
©

„Különösen az LMP-ből jövő PM-eseknek lehet fontos, hogy felkerül-e Gyurcsány a listára, hiszen annak idején ők Gyurcsány ellenzékeként határozták meg magukat” – mondta az Együtt 2014-es forrás, ám szerinte az utóbbi hónapokban a PM-esek álláspontja is sokat puhult. Ezért az ötletért viszont Bajnai-stábjában sem igazán rajongnak. Mint a stáb egyik tagja fogalmazott: „a győzelem hitét kell most visszaszerezni, és minden olyan tényezőt ki kell szűrni, ami ezt akadályozhatja”. Viszont arra a politikus nem akart még név nélkül sem válaszolni, hogy ez mit jelent Gyurcsány személyére vonatkozóan, helyette azt hangsúlyozta, ezeket a kérdéseket a tárgyalásokon kell megválaszolni.

Mind az MSZP-s, mind az Együtt 2014-es hangsúlyozta, nincs még érdemi forgatókönyv egyik pártnál sem: az Együtt délelőtt tartott elnökségi ülést, a szocialisták ovb-je délután ül össze, és a hétfőn reggel felmerült ajánlat eredetileg nem is szerepelt a testület napirendjén. Úgy tudjuk, Mesterházy és Bajnai szombaton egyeztettek először az ügyről. Szigetvári Viktor az Együtt egyik kampányfőnöke megkeresésünkre annyit mondott, a kezdeményezésük célja, hogy „visszaállítsák, illetve megerősítsék a hitet az ellenzék szimpatizánsaiban, hogy meg lehet dönteni Orbán Viktor rendszerét, de ehhez a mostaninál szélesebb körű összefogásra van szükség” – további kérdéseinkre Szigetvári csak annyit mondott, hogy a részletekről a Mesterházy Attila által javasolt, és általuk jónak tartott csütörtöki tárgyaláson először az MSZP-t szeretnék tájékoztatni. Mindkét szervezetből azt mondták a hvg.hu-nak: legkésőbb február elejéig-közepéig le kell zárni a tárgyalásokat.

Lufi-durranások

Azt mindkét szervezetben elismerték a hvg.hu-nak, hogy részben a Demokratikus Koalíció körüli viharok vezettek el a tárgyalások újrakezdéséhez. Már hetekkel ezelőtt voltak tapogatózások a két szervezet között, de az MSZP erre mindig úgy reagált: ők nem fognak a nyilvánosság előtt kezdeményezni, tegye meg az Együtt az első lépést – állította a szocialista ovb egyik tagja a hvg.hu-nak. (Mint arról karácsony előtt beszámoltunk: a téli szünet előtt Bajnai személyesen látogatott el egyeztetni az MSZP fővárosi székházába.)

Gyurcsány és Mesterházy - régi taszítások
©

Szocialista forrásaink úgy tudják, nem csak a PM-eseknek van bajuk Gyurcsánnyal, szerintük az MSZP-ből őt 2011-ben kiszorító Mesterházy sem akar hallani arról, hogy a volt miniszterelnök felkerüljön a közös listára. A DK-s politikusok nyilatkozataiból viszont az derül ki, hogy nem akarnak lemondani a párt „arcáról”, harcolni fognak érte. Mint arról a hvg.hu a DK-s vezetőkkel folytatott beszélgetések alapján beszámolt: Gyurcsány tavaly a pártján belül még a külön indulás mellett kardoskodott abban reménykedve, hogy ellenzéki frakcióvezetőként ő lehet a harmadik Orbán-kormány leghangosabb kritikusa, felkészülve a 2018-as választásokra.

Az egyik szocialista forrásunk szerint az MSZP vezetésében úgy látták, Gyurcsánynak nem lesz elég pénze a kampányra, de 106 egyéni jelöltet sem tud majd indítani, így ki kellett volna várni, hogy a „lufi kidurranjon”. A pártban az idősebb generáció több tagja – akik a bajai videó botránya után kerültek be az elnök tanácsadó testületébe – viszont már novemberben úgy látta, Gyurcsány pártját nem lehet kihagyni, ugyanis a volt miniszterelnök addig támadja majd az ellenzéki szövetséget, amíg az veszít a népszerűségéből, mert mindenáron be akar kerülni a parlamentbe – akár a szocialistáktól és Bajnaitól elvont szavazók révén.

Eredetileg az MSZP vállalta magára, hogy az Együttel való megegyezés után a többi ellenzéki párttal is tárgyal, esetleg egyéni választókerületeket engednek át nekik. Ám szeptemberben a szocialisták mind a DK-t, mind Fodor Gábor liberálisait, mind a szociáldemokratákat kikosarazták. Ugyanakkor az egyik befolyásos MSZP-vezető azt állította, az Együtt is hibás Gyurcsány előretöréséért, ugyanis ők szervezték az október 23-i közös ünneplést, ahol Gyurcsány hívei felbolygatták az eseményeket, belefojtották a szót Mesterházy Attilába.

És akkor mi lesz Schmuck Andorral?

Tény, hogy a közvélemény-kutatások a DK erősödését és az Együtt némi gyengülését (egyes intézetek a stagnálását) mérték 2013 utolsó hónapjaiban. Mint azt több befolyásos szocialista forrás elismerte, a párt vezetésének egyik rémálma, hogy közös lista híján sem a DK, sem az Együtt nem éri el az 5 százalékos küszöböt, így a Fidesz újra kétharmadot szerez. „Ha nem lesz közös lista, csak koordinált indulás a DK-val, az a vereség forgatókönyve” – mondta a szocialista vezetés egyik tagja a hvg.hu-nak.

Schmuck Andor - és ő?
©

„Ha Gyurcsányéknak azt mondjuk, hogy jöjjenek, akkor a többiekkel mi lesz? Hiszen annak idején a közös tárgyalóasztalnál ott ültek a Schmuck Andor vezette szocdemek, sőt a Munkáspárt 2006 is. Akkor ők is jöjjenek?” – reagált az MSZP irányítását végző ovb egyik tagja Bajnai hétfői felvetésére. Erre Szigetvári úgy reagált, hogy „első körben a valós társadalmi támogatottsággal rendelkező szervezetekről kell beszélni, minden továbbiról utána”. Ugyanakkor a hvg.hu-nak azt mondta, „minden szocialista politikust óv attól, hogy nyilvánosan üzengessen, és kétségbevonja az Együtt-PM teljesítményét, mert ezzel biztosan nem segít, már csak azért sem, mert egyébként soha egyetlen szocialista képviselőjelölttől nem kaptunk kritikát a közös munkát illetően”.

Állj mellénk!

Köszönjük a több mint 4000 tagnak és támogatónak, akik idáig
45 millió forinttal segítették munkánkat.
Ha neked is fontos a minőségi újságírás, csatlakozz!
A gyors olvadás miatt sorra bukkannak elő a holttestek a Mount Everesten

A gyors olvadás miatt sorra bukkannak elő a holttestek a Mount Everesten

A magyarok többsége szerint jogtalanul függesztette fel az Európai Néppárt (EPP) a Fidesz tagságát

A magyarok többsége szerint jogtalanul függesztette fel az Európai Néppárt (EPP) a Fidesz tagságát

Hihetetlen balesetet úszott meg egy autós, levelet írt a gyártónak

Hihetetlen balesetet úszott meg egy autós, levelet írt a gyártónak

Jávor csak a negyedik lett az MSZP EP-listáján

Jávor csak a negyedik lett az MSZP EP-listáján

A pápa elfogadta a gyerekmolesztálási botrányába keveredett érsek lemondását

A pápa elfogadta a gyerekmolesztálási botrányába keveredett érsek lemondását

A rádióban is adni fogják a rendőrség animációs filmjét

A rádióban is adni fogják a rendőrség animációs filmjét