szerző:
MTI

Hétfő reggel Bajnai Gordon dobta be a választási együttműködés bővítésének ötletét. Az MSZP-t irányító országos választási bizottság felhatalmazta a pártelnököt, hogy tárgyaljon az Együtt-PM-mel a korábban megkötött választási szövetség kibővítéséről. Mesterházy az ülés után az Egyenes beszédnek nyilatkozott.

Az MSZP-t kampányidőszakban irányító országos választási bizottság (ovb) hétfőn felhatalmazta Mesterházy Attila pártelnököt és a szocialisták vezetőiből álló delegációt, hogy tárgyaljon az Együtt-PM-mel a korábban megkötött választási szövetség kibővítéséről.

Erről a hétfő estébe nyúló ülésről távozó Tóbiás József frakcióvezető-helyettes, Gúr Nándor alelnök és Baja Ferenc számolt be újságíróknak. Azt azonban egyikük sem árulta el, hogy mire kapott mandátumot Mesterházy Attila és az általa vezetett küldöttség. Mint mondták, csak a tárgyalások végeredményéről szeretnének beszámolni a sajtónak. Mesterházy Attila nem nyilatkozott az újságíróknak.

Mesterházy: Gyurcsányról is dönteni kell a jövő hét végéig

Az ülés után viszont az ATV Egyenes beszéd című műsorában nyilatkozott, és igennel válaszolt arra, hogy a közös lista- és miniszterelnökjelölt-állítás lehetőségéről kezdik-e meg a tárgyalásokat Bajnai Gordon pártszövetségével.

Arra a kérdésre, hogy Bajnai Gordonhoz hasonlóan hajlandó-e hátralépni, lemondani a miniszterelnök-jelöltségről, az MSZP-elnök úgy válaszolt: minden opció megtárgyalására, átgondolására nyitott.

Azt is elmondta, mivel már csak három hónap van a választásokig és alig több mint egy hónap a jelöltállítás kezdetéig, az újranyitott tárgyalásokat a jövő hét végéig le kell zárni.

Mesterházy Attila közölte, készek tárgyalni a Demokratikus Koalícióval - ezt korábban is megtették -, de a DK 16 pontos programjában több olyan elem van, amellyel nem értenek egyet, így ezt a kérdést is rendezni kell. A tárgyalások része kell, hogy legyen az is, szerepelhet-e egy közös listán Gyurcsány Ferenc  - mondta a szocialista pártelnök, aki ezt sem akarta megelőlegezni.

Bajnai kezdeményezte a bővítést

Bajnai Gordon hétfőn az ATV reggeli műsorában küldött közleményben ismertette: a lehető legszorosabb együttműködésre, akár közös listára van szükség az ellenzék érdemi támogatottsággal rendelkező erői között, ezért tárgyalást kezdeményez a szocialistákkal a korábban kötött választási megállapodás kibővítéséről.

Mesterházy Attila a Kossuth Rádió 180 perc című műsorában azt mondta, három lehetőséget lát: egyéni választókerületi megállapodásokat annak érdekében, hogy mindenhol csak egy baloldali jelölt álljon szemben a Fidesszel, a közös listát, illetve azt, hogy az MSZP és az Együtt-PM is bővíti a saját szövetségi körét.

Gúr: Nem személyekről kell megállapodni

Az MSZP-t kampány idején az elnökség helyett irányító ovb-üléséről beszámolva Gúr Nándor azt mondta: Bajnai Gordon javaslata mellett a választási felkészülés volt a téma, áttekintették, hogy állnak abban a 75 egyéni választókerületben, ahol a megállapodás alapján a szocialisták állíthatnak jelöltet.

Hozzátette: minden olyan megoldásra nyitottak, amely segíti az Orbán-kormány leváltását. Így - folytatta - a közös listaállításra is, amit az MSZP 2012 novemberében javasolt.

Azt is mondta, törekednek rá, hogy mielőbb megállapodjanak Bajnai Gordon pártszövetségével, majd ha úgy látják, hogy módosítani kell a korábbi egyezséget, akkor a lehetséges csatlakozókkal is.

Arra a kérdésre, hogy a Demokratikus Koalíciót vezető Gyurcsány Ferenc helyet kaphat-e egy közös listán, a szocialista párt alelnöke úgy válaszolt: nem személyekről, hanem a választási győzelmet segítő konstrukcióról kell megállapodni.

Pedig, mint arról a hvg.hu beszámolt, Gyurcsány Ferenc lesz az egyezkedés neuralgikus pontja; sem az MSZP-ben, sem az Együtt-PM-ben nem rajonganak azért az ötletért, hogy őt felvegyék a közös listára.

Állj mellénk!

Köszönjük a több mint 4000 tagnak és támogatónak, akik idáig
45 millió forinttal segítették munkánkat.
Ha neked is fontos a minőségi újságírás, csatlakozz!
Balog Zoltán a Néppártról: Még soha nem álltunk ilyen közel a szakításhoz

Balog Zoltán a Néppártról: Még soha nem álltunk ilyen közel a szakításhoz

Bárányhimlővel kórházba került a bárányhimlőoltás legnagyobb olasz kritikusa

Bárányhimlővel kórházba került a bárányhimlőoltás legnagyobb olasz kritikusa

A rendszerváltás egyik vívmányát söpörheti le a kormány

A rendszerváltás egyik vívmányát söpörheti le a kormány

Három éve küzdött a betegséggel Baló György

Három éve küzdött a betegséggel Baló György

Kövér László elment a svájci parlamentbe, mire a szocialisták és a zöldek kivonultak

Kövér László elment a svájci parlamentbe, mire a szocialisták és a zöldek kivonultak

Megint Federer volt Fucsovics edzőpartnere

Megint Federer volt Fucsovics edzőpartnere