szerző:
Cs. B.

Rágalmazásért több volt rendőr feljelentette az ügyészségen Pintér Sándor belügyminisztert a Népszabadságnak adott interjúja miatt. Ebben a belügyér a szolgálati nyugdíjasokkal kapcsolatban azt mondta, hogy mindegyikük esetében felmerült a visszaélés gyanúja, amikor korkedvezménnyel mentek nyugdíjba a testülettől.

„Az inkriminált mondat rám nézve és azokra nézve, akik hasonló körülmények között kerültek nyugállományba azt vélelmezi, hogy nem a törvény által biztosított jogosultságunkkal éltünk, hanem a hatályos jogszabályokat, törvényeket kijátszva, jogsértő módon eszközöltem, eszközöltük ki a nyugállományba helyezést. Ezzel Pintér Sándor nagy nyilvánosság előtt a becsületem – és valamennyi korengedményes, korkedvezményes nyugállományú becsületének – csorbítására alkalmas kijelentést tett, hiszen a közvéleménynek azt sugallja, hogy én és valamennyi korengedményes, korkedvezményes nyugállományú esetét kivizsgálták és minden esetben visszaélést állapítottak meg. Ezzel azonban valótlanságot állít” – ezt egy volt fővárosi rablási és kábítószer elleni nyomozó, Teplán Tibor írta feljelentésében, amelyet a Központi Nyomozó Főügyészségre elküldött válaszként a belügyminiszter Népszabadságnak adott interjújában elhangzottakra.

Pintér a lapnak a következőket mondta: „Ami a szolgálati nyugdíjasokkal történt, része annak a rendteremtésnek, amit a választások után elkezdtünk. Számomra a kérdés az, hogy ezek az emberek éltek vagy visszaéltek a jogaikkal. Minden egyes esetet megvizsgáltattam, és nem találtunk olyan ügyet, amelyben ne merült volna fel valamiféle visszaélés gyanúja.” Pintér Sándor szerint senkit nem aláztak meg azzal, hogy bevezették a szolgálati járandóságot 2012-ben. Mint ismeretes, a fegyveres szervektől korkedvezménnyel nyugállományba vonultak nyugdíját az Orbán-kormány a személyi jövedelemadó 16 százalékával csökkentette.

Teplán Tibor a feljelentésben hangsúlyozta, hogy szolgálati viszonya 2006. március 5-én a fegyveres szervek hivatásos állományú tagjainak szolgálati viszonyáról szóló törvény alapján nyugállományba helyezéssel szűnt meg. Erről a budapesti rendőrfőkapitány parancsot hozott, a Belügyminisztérium pedig kiállította a szolgálati nyugdíj megállapításáról szóló határozatot. Ezeket a dokumentumokat nem helyezték hatályon kívül.

A belügyminiszter mondatait nem csak Teplán Tibor, hanem több szolgálati járadékos rendőr is sérelmezte. Emiatt – értesüléseink szerint – rajta kívül mások is a belügyminiszter feljelentését tervezik rágalmazás miatt. Rajtuk kívül jelenleg is dolgozó hivatásosok szintén jelezték a hvg.hu-nak, hogy megalázónak tartják, főnökük nyilatkozatát volt kollégáikról.

Egy facebookos hozzászólás írója annak adott hangot, hogy épp itt volt az ideje annak, hogy 31 év 144 nap állami szolgálat után megtudja, bűnöző lett, aki visszaélt azzal a jogszabállyal, amit ugyanazok szavaztak meg, akik most számon kérik. "Azt csak halkan jegyzem meg – írja a kommentelő –, hol vannak azok a volt és jelenlegi parancsnokaink, akiknek munkaköri kötelessége (lenne) ezeket az alaptalan vádakat élből elutasítani, volt és jelenlegi beosztottjaikat megvédeni. Sajnálom, hogy elfecséreltem az életemet a haza védelmére” – jegyezte meg keserűen. Többen pedig arra emlékeztettek, Pintér Sándor 1996-ban, 48 évesen ment nyugdíjba, és szolgálati járadékos csak azért nem lett, mert a törvény hatályba lépésekor már betöltötte az öregségi nyugdíjkorhatárt. Pintér egyébként 2013-ig a miniszteri juttatása mellett a szolgálati nyugdíját is felvette, a 2014-es vagyonnyilatkozatában a nyugdíj már nem szerepel.

Csatlakozzon a HVG Pártoló Tagsághoz!

Több mint 1 milliós olvasótáborunk zöme már a digitális, ingyenes tartalmainkból tájékozódik. Az ezt lehetővé tevő hirdetéseken alapuló üzleti modellre azonban nagy nyomást helyeznek a technológiai vállalatok és a független médiát ellehetetlenítő politika.
Azért, hogy továbbra is a tőlünk telhető legmagasabb színvonalon szolgáljuk ki olvasóinkat Pártoló Tagsági programot indítunk. Tagjaink közelebb kerülhetnek szerkesztőségünkhöz, illetve számos előnyt élvezhetnek.
Csatlakozzon programunkhoz, vagy támogasson minket egyszeri hozzájárulással!
hvg.hu Itthon

Pintér Sándor: "Igen. Rend van."

Akár a rabok is felépíthetnék az új börtönt, mondta Pintér Sándor belügyminiszter a Népszabadságnak adott interjúban. Azt állította, hogy választási ígéretüket betartották, és rend van, valamint elmondta, szerinte miért volt szükséges nyilvánosságra hozni az őszödi beszéd kiszivárgásáról készült jelentést.