szerző:
hvg.hu

A Political Capital elemzőjét meglepte, hogy az újpesti időközi választáson ilyen nagy többséggel választották meg Horváth Imre MSZP-s jelöltet. Juhász Attila szerint a Fidesz néhány hónap alatt érte el azt a népszerűség-csökkenést, amit legutóbb csak két év után kellett elkönyvelnie.

Nem az a meglepő, hogy az MSZP-s jelölt nyert vasárnap este az újpesti időközi választáson, hanem az, hogy ilyen nagy arányban – írta a Hír24-en a Political Capital elemzője.

Juhász Attila úgy fogalmazott, ezúttal a Fidesz szavazói maradtak otthon. Az, hogy az MSZP-s Horváth Imre győzött, a közvélemény-kutatások adatai alapján várható volt, de a nagy arányú – 50-30-as – győzelemre senki sem számított.

Horváth Imre kampányol
©

Juhász Attila szerint a kormánypárt több mint 10 ezer szavazót veszített a kerületben, tehát néhány hónap alatt elérte azt a népszerűség-csökkenést, amit az előző választás után csak két évvel mutattak meg a felmérések. Megjegyezte ugyanakkor, hogy az időközi választásokon a részvétel mindig alatta marad az országos adatoknak.

A baloldal jelenlegi nyomorúságos állapotában különösen nagy siker egy ekkora győzelem, sőt maga a mandátumszerzés is, mivel a Fidesz támogatói országosan még mindig sokkal többen vannak – tette hozzá.

Februárban lesz igazán nagy a tét

A februárban esedékes veszprémi időközi választásnak jóval nagyobb tétje lesz, hiszen Navracsics Tibor EU-biztos magára hagyott körzetén múlik majd a Fidesz kétharmada. Veszprémben és a környező településeken nagyon erős a jobboldali szavazótábor, ez megnehezíti majd a helyi baloldal dolgát, különösen ha a jelölttel kapcsolatban megint belefutnak egy gyilkos alkudozásba. A baloldalnak az kedvezne, ha mielőbb eldőlne, ki lesz veszprémi jelöltjük.

Juhász Attila szerint az országos politikai hangulat megnyilvánul majd a veszprémi időközi választáson is. A múlt heti tüntetéssorozat egyik erős helyszíne éppen a dunántúli megyeszékhely volt. A Political Capital elemzője szerint a baloldalnak esélye lesz a győzelemre Veszprémben, de jóval nehezebb dolga lesz, mint Újpesten.

Csatlakozzon a HVG Pártoló Tagsághoz!

Több mint 1 milliós olvasótáborunk zöme már a digitális, ingyenes tartalmainkból tájékozódik. Az ezt lehetővé tevő hirdetéseken alapuló üzleti modellre azonban nagy nyomást helyeznek a technológiai vállalatok és a független médiát ellehetetlenítő politika.
Azért, hogy továbbra is a tőlünk telhető legmagasabb színvonalon szolgáljuk ki olvasóinkat Pártoló Tagsági programot indítunk. Tagjaink közelebb kerülhetnek szerkesztőségünkhöz, illetve számos előnyt élvezhetnek.
Csatlakozzon programunkhoz, vagy támogasson minket egyszeri hozzájárulással!