szerző:
hvg.hu

Úgy tudjuk, Simicska Lajos azt kérte, a tulajdonában lévő médiumok ezentúl többet támadják Orbán Viktor miniszterelnököt.

A hvg.hu megbízható forrásból úgy értesült, Simicska Lajos azt kérte a Magyar Nemzet, a Hír TV és a Lánchíd Rádió munkatársaitól, hogy a médiumok mostantól személyesen magát Orbán Viktort kezdjék támadni.

Mint korábban megírtuk, Simicska Lajos csütörtöki, Népszavának adott, és a reklámadó miatt totális médiaháborút vizionáló nyilatkozata után péntek reggel az üzletember elmondta új elvárásait a főszerkesztőknek, akik ezután hirtelen döntöttek úgy, hogy az számukra vállalhatatlan, az orgánumok karaktere szempontjából pedig szerintük nem lett volna kivitelezhető.

Úgy tudjuk, Simicska Lajos azt kérte, magát Orbán Viktort kezdjék kritizálni, de ez volt az a pont, ami után "lelkiismereti okokra" hivatkozva a Magyar Nemzet, a Hír TV és a Lánchíd Rádió vezetői lemondtak a posztjaikról.

Bayer Zsolt, a Magyar Hírlap publicistája a Hír 24-nek azt mondta, jobboldali újságíróktól úgy tudja, Simicska Lajos csütörtökön összehívta az embereit, és bejelentette nekik, hogy száznyolcvan fokos fordulatot hajt végre médiabirodalmában az eddigiekhez képest, "és többek között mostantól Orbán Viktor személyét, a gyerekeit, a feleségét és az egész családját kell személyesen támadni". Bayer azt mondta, szerinte emiatt mindenki fel fog állni Simicska médiumaiban.

Maga Simicska a Népszabadságnak azt mondta, csak annyit kért, "ami egy tulajdonostól elvárható, hogy a lap és a televízió is maradjon független. Nem szólok bele sem a Magyar Nemzet, sem a Hír TV tartalmába." Az RTL Klubnak azt mondta, azért mondtak le az emberei, mert a reklámadó kapcsán kiéleződött a helyzet, és nem voltak hajlandóak Orbán Viktort és a kormányt bírálni.

Pénteken Simicska Lajos azt nyilatkozta, hátmbatámadásként élte meg a lemondásokat, mert bár Liszkay Gábor Magyar Nemzet-főszerkesztő és Hír TV-elnök elmondta neki, hogy le szeretne mondani, azt nem tudta, hogy a teljes menedzsment fel kíván állni. Mint mondta, szerinte Orbán Viktor, vagy környezete tehet erről.

A lemondás után a Magyar Nemzet főszerkesztőjének D. Horváth Gábort, ügyvezető elnökének Tóth Mariannát, a Hír TV elnökének saját magát, a Lánchíd Rádió főszerkesztőjének pedig Schlecht Csabát nevezte ki.

Csatlakozzon a HVG Pártoló Tagsághoz!

Több mint 1 milliós olvasótáborunk zöme már a digitális, ingyenes tartalmainkból tájékozódik. Az ezt lehetővé tevő hirdetéseken alapuló üzleti modellre azonban nagy nyomást helyeznek a technológiai vállalatok és a független médiát ellehetetlenítő politika.
Azért, hogy továbbra is a tőlünk telhető legmagasabb színvonalon szolgáljuk ki olvasóinkat Pártoló Tagsági programot indítunk. Tagjaink közelebb kerülhetnek szerkesztőségünkhöz, illetve számos előnyt élvezhetnek.
Csatlakozzon programunkhoz, vagy támogasson minket egyszeri hozzájárulással!