szerző:
hvg.hu
Értékelje a cikket:
Köszönjük!

Nagy Navarro Balázs szerint előre lehetett tudni, hogy buknak a közmédia által indított perek, és valóban, hétből hetet vesztett a közmédia. Most kiderült, mennyit költöttek ügyvédi költségekre - drága mulatság volt ez nekünk. És még nincs vége.

Ahogy nemrég beszámoltunk róla, mind a hét perét elvesztette az MTVA Nagy Navarro Balázs és társai ellen (a nemrég új eljárásra kötelezett nyolcadik sem tűnik tuti nyerőnek).

A lényeg: a perek eddig egyfelől 7.095.000+áfa forintjába kerültek az MTVA-nak, ahogy azt a hvg.hu adatigénylésére közölték. Mint írtuk, két ügyvédi iroda képviselte a közmédiát, a Gellér és Bárányos ügyvédi iroda 20 ezer, a Nagy Navarro elleni munkaügyi perben pedig Trinn Gábor 30 ezer (+áfa) órabért számlázott ki nekünk, adófizetőknek. (Az összeg megoszlása: 4.480.000 forint az MTVA által indított, 2.615.000 pedig a Nagy Navarro által indított perekben merült fel ügyvédi költségként.) Mivel az egyik jogi képviselőnek átalányban fizet az MTVA (hogy melyiknek, nem részletezték - Nagy Navarro közlése szerint a Gellér és Bárányos-féle iroda lesz az), így pontosan nem lehet megállapítani, mennyit fizettek neki ezekért az ügyekért.

Nagy Navarro Balázs
©
Mint ismeretes, a volt köztévés újságíró és társai azután kezdtek több mint ezer napja éhségsztrájkba, hogy a köztévé Híradója kiblőrözte az egyik anyagában Lomnici Zoltán volt főbírót. A hírhamisítást a köztévé leváltásokkal szankcionálta, ám Nagy Navarróék további lépéseket vártak: azt követelték, hogy az MTVA bocsássa el az összes közmédium hírnűsoráért felelős MTI Hírcentrum igazgatóját, Élő Gábort, helyetteseit, Németh Zsoltot és Hegedűs Istvánt, valamint az MTVA Hír- és Hírháttér főszerkesztőjét, Papp Dánielt, és az érintettek kérjenek bocsánatot a közvéleménytől.

Ezek nem valósultak meg, ráadásul a köztévé volt elnöke, Böröcz István, egykori MTVA elnök vezetésével perek sokasága indult az újságíró-szakszervezeti vezető ellen, és Nagy Navarro is kereseteket indított meg. A három éve munkanélküli újságíró nemrég részletesen elmondta a hvg.hu-nak mind a hét ügy hátterét és az igazságszolgáltatás folyamatát, ám azt nem tudta megmondani, mennyibe is került ez az adófizetőknek. A vesztett perek utáni kártérítési igények pontos összege nem ismert - Nagy Navarro szerint ez is költséges lesz az MTVA-nak. Hamis vád miatt büntetőügy is indul, hiszen a volt tévésre felfüggesztett börtönbüntetést kért Böröcz István garázdaság miatt, amikor örző-védők megpróbálták eltávolítani őket a tévé székház elől. Összességében még további milliós kártérítési igény várható.

Az adatigénylésre adott válaszból kiderült, van azért jó hír is: "Az eljárások során eljárási illeték költség az MTVA oldalán nem merült fel, tekintettel arra, hogy az illetékekről szóló 1990.évi XCIII. törvény 5.§ (1) bekezdés j., pontja alapján az MTVA teljes személyes illetékmentességben részesül."

Csatlakozzon a HVG Pártoló Tagsághoz!

Több mint 1 milliós olvasótáborunk zöme már a digitális, ingyenes tartalmainkból tájékozódik. Az ezt lehetővé tevő hirdetéseken alapuló üzleti modellre azonban nagy nyomást helyeznek a technológiai vállalatok és a független médiát ellehetetlenítő politika.
Azért, hogy továbbra is a tőlünk telhető legmagasabb színvonalon szolgáljuk ki olvasóinkat Pártoló Tagsági programot indítunk. Tagjaink közelebb kerülhetnek szerkesztőségünkhöz, illetve számos előnyt élvezhetnek.
Csatlakozzon programunkhoz, vagy támogasson minket egyszeri hozzájárulással!