szerző:
hvg.hu

A drámai érzékkel megáldott jobbikos polgármester összerántott egy akciófilmet azoknak a menekülteknek, akik szeptember 15-e után is Magyarországon keresztül próbálnak Nyugatra jutni. Az üzenetet egész Magyarország nevében küldte.

Ásotthalom jobbikos polgármestere, Toroczkai László olyan videóüzenettel riasztja el a menekülteket a környékről, ami dicsőségére válna bármely ZS kategóriás akciófilmtrailernek. A feszültséget gondosan építő zenei kíséret mellett a filmet a zászló előtt beszélő Toroczkai, szögesdrótok, a "militáns mezőőrség" emlegetése és "a folyamatosan épülő kerítés" ígérete teszi igazán vészjóslóvá. Egy motorral földúton farolgató terepgatyás valaki többször is feltűnik az etűdben. A félelmetes ásotthalmi mezőőrség tagjai lóháton is megjelennek a felvételen, majd a film vége felé felsorakozik a teljes szupercsoport, élén Toroczkai Lászlóval. A leleményes filmkészítők egy térképen berajzolt útvonal segítségével bizonygatják: Horvátországon és Szlovénián keresztül rövidebb az út Ausztriába.

Toroczkai egyébként a teljes Magyarország nevében üzeni mindezt a menekülteknek.

A videóról az elsők között adott hírt a The New York Times, fenyegetőnek nevezve a Toroczkai-féle imázsfilmet. Megjegyzik: úgy látszik, Dél-Magyarországon valaki még mindig attól tart, a magyar nemzet talán túl befogadónak tűnik a szegénység és a háború elől menekülők számára.