szerző:
hvg.hu

Saját politikai érdekeik miatt nyújt szóbeli támogatást Vlagyimir Putyinnak több kelet-közép-európai politikus, köztük Robert Fico szlovák és Orbán Viktor magyar kormányfő - írja jegyzetében Anne Applebaum, a térség szakértője.

Václav Klaus volt, és Milos Zeman jelenlegi cseh államfő, Andrej Babis cseh pénzügyminiszter, Robert Fico szlovák, illetve Orbán Viktor magyar miniszterelnök. Ők azok, akik Kelet-Közép–Európában belpolitikai okokból szóbeli támogatást nyújtanak Vlagyimir Putyin orosz elnöknek – összegzi jegyzetében Anne Applebaum, Pulitzer-díjas amerikai újságíró, Radoslaw Sikorski volt lengyel külügyminiszter felesége, akinek tavaly jelent meg egy könyve Kelet-Európa 1944–1956 közti történelméről.

A Civilizációk párbeszéde elnevezésű, a görögországi Rodosz szigetén tartott világfórumon olyanok gyűlnek össze, akik az orosz álláspontot a magukénak érzik. Az idén is ott volt Klaus, aki Putyin szíriai beavatkozását logikus lépésnek nevezte, vagy John Laughland, az oroszok támogatta Intézet a Demokráciáért és Együttműködésért politikai igazgatója, aki szerint az Európai Unió a CIA ötlete volt Európa alávetésére – idézte fel Applebaum.

Közvetítés egy Putyin-sajtótájékoztatóról. Figyelő szemek
©

A szerző szerint a Moszkva mellé álló politikusok nem nevezhetőek a szovjet időkben Nyugaton hasonló szerepet játszó „hasznos idióták” utódainak, de mindegyiküknek megvan a maga motivációja. Babis, Fico, Zeman, Klaus és Orbán ezzel is az Európában feléledt EU- és elitellenes trebdet, valamint a gazdasági elégedetlenség hullámát akarják meglovagolni.

Vannak persze Nyugat-Európában is, akik politikai és pénzügyi számításból támogatják az orosz külpolitikát. Applebaum szerint ilyen Silvio Berlusconi volt olasz miniszterelnök, illetve Gerhard Schröder német exkancellár, aki vezető tisztségeket kapott a Németországba földgázt szállító Északi Áramlatot üzemeltető cégben. Utóbbi szervezte meg tavaly – az ukrán válság közepette – Szentpéterváron Schröder 70. születésnapi ünnepségét, amin részt vett Putyin is.

Csatlakozzon a HVG Pártoló Tagsághoz!

Több mint 1 milliós olvasótáborunk zöme már a digitális, ingyenes tartalmainkból tájékozódik. Az ezt lehetővé tevő hirdetéseken alapuló üzleti modellre azonban nagy nyomást helyeznek a technológiai vállalatok és a független médiát ellehetetlenítő politika.
Azért, hogy továbbra is a tőlünk telhető legmagasabb színvonalon szolgáljuk ki olvasóinkat Pártoló Tagsági programot indítunk. Tagjaink közelebb kerülhetnek szerkesztőségünkhöz, illetve számos előnyt élvezhetnek.
Csatlakozzon programunkhoz, vagy támogasson minket egyszeri hozzájárulással!