szerző:
hvg.hu

A kisebb OTP-fiókok biztonsági őreinek mondtak fel a napokban, állítólag így is biztonságosak a bankok a Dél-Dunántúlon. Az őröknek egy-két nappal a munkaviszonyuk felbontása előtt szóltak.

Bár a korábban hallott félinformációk alapján megkeresték a főnökeiket, rendre azt a választ kapták az OTP biztonsági őrei, hogy hírzárlat van az esetleges elbocsátásokról – mondták érintettek a sonline.hu-nak. Állítólag csak a nagyobb fiókokban, például Kaposváron és Siófokon maradtak őrök, a kisebb dél-dunántúli fiókokban nem alkalmazzák tovább őket. Szerintük azért küldték el őket, mert megemelkedett a kötelező rezsióradíj 1500 forintra – bár ebből egy őr jó, ha 500 forintot látott.

Az OTP eredetileg az egykor Pintér Sándor belügyminiszter tulajdonában állt Civil Biztonsági Szolgálat Zrt.-vel szerződött, de a portálnak nyilatkozó őrök már „az alvállalkozó alvállalkozóinak” alkalmazásában állónak vallották magukat. Számukra sokszor követhetetlenné vált a cégháló, ugyanis hol megszűntek, hol újabb vállalkozások alakultak, ráadásul egyszer kiderült, hogy bejelentetlenül foglalkoztatták őket, ám hiába fordultak a hatóságokhoz.

A bank szerint azért vált lehetővé az őrök elbocsátása, mert a fiókok magas szintű biztonságtechnikai megoldásokkal és megbízható eljárásrenddel működnek – írták a portálnak küldött közleményükben. Elmondásuk szerint, ha bármi történne, egy megbízható elektronikus rendszeren keresztül a központjuk azonnal képes értesíteni a rendőrséget és járőrt küldeni a bankfiókokhoz – vagyis biztosított a gyors beavatkozás amellett, hogy csak nagyon korlátozottan férhetnének hozzá a pénzhez a rablók, akiket kamerákkal is azonosítani lehet.

Az OTP válaszában arra is kitért, hogy jelentősen csökkentek hazánkban a bankok elleni rablótámadások, ez köszönhető a bankok védelmi intézkedéseinek és a rendőrök jó arányú felderítő és elfogó akcióinak, valamint a büntető törvénykönyv szigorításának.

Csatlakozzon a HVG Pártoló Tagsághoz!

Több mint 1 milliós olvasótáborunk zöme már a digitális, ingyenes tartalmainkból tájékozódik. Az ezt lehetővé tevő hirdetéseken alapuló üzleti modellre azonban nagy nyomást helyeznek a technológiai vállalatok és a független médiát ellehetetlenítő politika.
Azért, hogy továbbra is a tőlünk telhető legmagasabb színvonalon szolgáljuk ki olvasóinkat Pártoló Tagsági programot indítunk. Tagjaink közelebb kerülhetnek szerkesztőségünkhöz, illetve számos előnyt élvezhetnek.
Csatlakozzon programunkhoz, vagy támogasson minket egyszeri hozzájárulással!