szerző:
hvg.hu

A halászati törvény módosítása januártól tiltja a folyami halászatot a természetes vizekben, ez egyben egy teljes szakma ellehetetlenülését is jelenti. A halászok Szeged mellett tiltakoztak hétfőn, hogy jogszabályi változásokat érjenek el, illetve kárpótlást várnak megélhetésük ellehetetlenülése miatt.

A Szeged mellett hétfőn forgalomlassítással tiltakozó halászok szerint lényegében a minőségi folyami halak tűnhetnek a boltokból, és a gyengébb minőségű tógazdasági halak uralhatják a teljes magyar halpiacot azt követően, hogy a kormány tavaly módosította a halászati törvényt - írja a tiltakozásról a Délmagyar. Az áprilisban elfogadott módosítás indoklása szerint a halak természetes élőhelyének védelme érdekében volt erre szükség, állítólag a lehalászták a halállományt a folyami halászat során.

©

A kormány döntése 350 ezer magyar horgásznak kedvez. Azonban a halászok egy kimutatásra hivatkoznak, miszerint szakaszoktól függően a halállomány 15-30 százalékát fogták ki, azaz a fennmaradó rész a horgászok tevékenysége volt. Ráadásul az eszközkészletük arra sem alkalmas, hogy tógazdaságokban használják fel - mondta az egyik tüntető a portálnak.

Legalább 250 magyar halász maradt állás nélkül, amit súlyosbít a több ezer éves szakma eltűnése. A tiltakozók szerint átgázolt rajtuk, amit tetéz hogy a tiltakozásra az érdekképviseletüktől egyetlen képviselő sem ment el. "Pofátlanság, amit ebben az országban meg lehet csinálni" – fakadt ki a kunszentmártoni Cakó Ferenc a portálnak. Czakó szerint az évek során 40 millió forintot fektettek a munkájukba, azt szeretnék elérni, hogy ezt kárpótolja az állam.

Az eseményen Sallai R. Benedek LMP-s képviselő is megjelent, megítélése szerint a halászoknak van értelme kiállniuk magukért, igaz, a törvény már életbe lépett.

Csatlakozzon a HVG Pártoló Tagsághoz!

Több mint 1 milliós olvasótáborunk zöme már a digitális, ingyenes tartalmainkból tájékozódik. Az ezt lehetővé tevő hirdetéseken alapuló üzleti modellre azonban nagy nyomást helyeznek a technológiai vállalatok és a független médiát ellehetetlenítő politika.
Azért, hogy továbbra is a tőlünk telhető legmagasabb színvonalon szolgáljuk ki olvasóinkat Pártoló Tagsági programot indítunk. Tagjaink közelebb kerülhetnek szerkesztőségünkhöz, illetve számos előnyt élvezhetnek.
Csatlakozzon programunkhoz, vagy támogasson minket egyszeri hozzájárulással!