szerző:
hvg.hu

A kiskunhalasi Csipkeházi Óvodát venné át a katolikus egyház. A szülők egy része azonban eddig épp az intézmény szabad szellemisége miatt íratta ide gyermekét.

A Halasinfo portál értesülései szerint a szülők közül többen felháborodtak a hír hallatán. Főleg azért, mert a Százszorszép Óvodák intézményének másik tagját korábban már átadták a katolikus egyháznak.

A város egyik leghíresebb épülete, a Csipkeház mellett működő óvodába minden évben túljelentkezés van. A szülők egy része éppen azért íratná oda a gyermekét, mert nem akarja, hogy egyházi szellemben neveljék. A szülők attól is tartanak, hogy a családi értékrenddel ellentétes dolgokat kellene tanulniuk a gyerekeknek, ha egyházi óvodába kényszerülnének. A fő vonzerőt azonban az itt dolgozók tapasztalata jelenti: legtöbbjük 28-30 éve dolgozik az intézményben. Az óvoda személyzete a szülőkkel együtt  egységesen ellenzi, hogy az önkormányzattól a katolikus egyházhoz kerüljenek – olvasható a nol.hu-n.

A közalkalmazotti tanács érveit egy levélben foglalták össze. Ebben többek között az szerepel: a dolgozók nem kívánják, hogy megszűnjön a közalkalmazotti jogviszonyuk – ha egyházi fenntartásba kerülnének, a sokkal kevesebb jogot biztosító munka törvénykönyve hatálya alá kerülnének. Több évtizedes szakmai teljesítményüket, kialakult értékrendjüket sem kívánják föladni. Nem akarnak hiteltelenné válni, ezért nem vállalnák, hogy egyházi irányítás alatt dolgozzanak tovább.

A város vezetése azt ígérte, lesz párbeszéd a szülők és az önkormányzat között az intézmény sorsáról.

 

Csatlakozzon a HVG Pártoló Tagsághoz!

Több mint 1 milliós olvasótáborunk zöme már a digitális, ingyenes tartalmainkból tájékozódik. Az ezt lehetővé tevő hirdetéseken alapuló üzleti modellre azonban nagy nyomást helyeznek a technológiai vállalatok és a független médiát ellehetetlenítő politika.
Azért, hogy továbbra is a tőlünk telhető legmagasabb színvonalon szolgáljuk ki olvasóinkat Pártoló Tagsági programot indítunk. Tagjaink közelebb kerülhetnek szerkesztőségünkhöz, illetve számos előnyt élvezhetnek.
Csatlakozzon programunkhoz, vagy támogasson minket egyszeri hozzájárulással!