szerző:
HVG

A választani tudó, biztos szavazók körében a januári 53-ról 46 százalékra csökkent a Fidesz támogatottsága - derült ki a HVG megbízásából készített Medián-felmérésből. Eközben 54-ről 60 százalékra nőtt azok aránya, akik szerint az országban rossz irányba mennek a dolgok. A kormánypárt népszerűségvesztésével egy időben a Jobbik, az MSZP és a DK is növelni tudta támogatottságát. Sőt a Jobbik elérte korábbi rekordját, a teljes népességben 16 százalék támogatja.

Az utóbbi hetek felfokozott politikai hangulata nem kedvez a kormány megítélésének – derül ki a Medián legfrissebb, februári felméréséből.

A Fidesz támogatottsága a teljes szavazókorú népesség körében január óta 34-ről 32 százalékra, a választani tudó „biztos” szavazókra szűkítve pedig 53-ról 46 százalékra csökkent. A kormánypárt népszerűségvesztésével egy időben a Jobbik, az MSZP és a DK is növelni tudta támogatottságát.

Sőt a Jobbik tábora a teljes népességben ismét 16 százalékosra nőtt (ezt a szintet eddig csak egyszer, tavaly májusban érte el), és a választani tudó „biztos” szavazók közül jelenleg minden negyedik a radikális jobboldalra voksolna.

©

Más pontokon is tetten érhető a Fideszbe vetett bizalom megingása. Egyetlen hónap alatt 54-ről 60 százalékra nőtt azok aránya, akik szerint ma Magyarországon rossz irányba mennek a dolgok. Ráadásul novemberben még a válaszadók 45 százaléka úgy gondolta, hogy az Orbán-kormány jó munkát végez, ám az elégedettek aránya mostanra 39 százalékra csökkent.

Eközben a Fidesz elutasítottsága három hónap alatt 35-ről 41 százalékra nőtt, és azok közül, akik emlékeik szerint 2014-ben a Fideszre szavaztak, minden tizedik ma már „semmiképp” nem választana így.

©

És bár kommunikációjában a kormány harcos álláspontot képvisel az Európai Unióval szemben, érdemes megjegyezni, hogy a lakosság döntő többsége (jelenleg 73 százaléka) továbbra is támogatja Magyarország EU-tagságát. Sőt az EU-pártiak aránya a Fidesz-szavazók körében még az országos átlagnál is magasabb, 78 százalék.

HVG Pártoló Tagság program

Több mint 1 milliós olvasótáborunk zöme már a digitális, ingyenes tartalmainkból tájékozódik. Az ezt lehetővé tevő hirdetéseken alapuló üzleti modellre azonban nagy nyomást helyeznek a technológiai vállalatok és a független médiát ellehetetlenítő politika.
Azért, hogy továbbra is a tőlünk telhető legmagasabb színvonalon szolgáljuk ki olvasóinkat Pártoló Tagsági programot indítunk. Tagjaink közelebb kerülhetnek szerkesztőségünkhöz, illetve számos előnyt élvezhetnek.
Csatlakozzon programunkhoz, vagy támogasson minket egyszeri hozzájárulással!