szerző:
HVG

Az Európai Unió szétesését nem tartja reálisnak Navracsics Tibor, de szerinte az év végére sok szempontból megváltozott értékrendű Európában fogunk élni. Az uniós oktatási biztos a HVG hetilapnak adott interjút.

Az Európai Bizottság előterjesztésében továbbra is szerepel a menekültkvóta ügye, mert valamilyen arányos befogadásra szükség van - mondta a HVG hetilapnak adott interjúban Navracsics Tibor uniós biztos, hozzátéve, hogy egyelőre sem a kötelező kvótában, sem a kvóta nélküli európai megoldásban nem képesek megegyezni a tagállamok, amely példa az együttműködés képtelenségére.

Az uniós biztos szerint egyébként Európa szétesése nem reális, ennyiben megvan az erős együttműködés, ellentétben a menekültkérdéssel.

Arról, hogy oktatási biztosként miért nem teszi szóvá, hogy Magyarországon az uniós modellel ellenétes módon az állami iskolák támogatása csökken, az egyháziaké viszont növekszik, Navracsics azt válaszolta, hogy az oktatás finanszírozásába általában van beleszólása, de a szerkezetébe nincs.

A Navracsics Tiborral készült teljes interjút a csütörtökön megjelenő HVG hetilapban olvashatják.