szerző:
hvg.hu
Értékelje a cikket:
Köszönjük!

Orbán Viktor péntek reggeli, csalást emlegető rádiónyilatkozata után közleményt adott ki a CEU, és ezzel párhuzamosan az egyetem rektora levelet írt az intézmény minden polgárának. Michael Ignatieff továbbra sem akarja utcára vinni az egyetem ügyét.

Szerda kora délután óta egy dilemma osztja csak meg a CEU polgárait: tüntetni, vagy nem tüntetni. Az aznapi belső fórumon egy magyar tanár felvetette, hogy szervezzenek demonstrációt péntekre, ám az intézmény rektora lecsillapította az indítványt megtapsoló diákokat. Akkor 24 órát kért arra, hogy tárgyalhasson, csak utána legyen szó az ellenállás látványosabb formáiról.

A hvg.hu-nak adott interjúban Ignatieff elmondta, természetéből fakadóan nem híve a tüntetéseknek, ő a támogatás írásbeli kifejezésének és a legmagasabb szintű megbeszélésekben hisz. A 24 órás türelmi idő letelt, ám Ignatieff azóta sem engedi megnyitni a demonstráció kérdését.

Úgy tudjuk, hogy a törvény elleni harcias kiállása és karakán álláspontja elismerést váltott ki az egyetemen a diákság körében, ám egy kérdésben vita van. Sokan nem értik ugyanis a tüntetésektől való irtózását. Egy külföldi diák azt mondja, teljes a megosztottság a demonstráció kapcsán. És ez igaz magyarokra és külföldiekre egyaránt, vagyis nincs nemzeti színezete ennek a véleménykülönbségnek. Vannak, akik azt mondják, hogy a magyar kormány már számtalanszor bizonyította: csak az erőnek enged. Szerintük azonnal akciózni kéne. Mások megértik rektorukat, aki azt gondolja, veszélynek tenné ki magát az egyetem, ha a politikai térbe kilépne.

©

Ignatieff mindenesetre pénteken is megismételte, hogy vezetésével az intézmény nem tüntet. Miközben a CEU-t örömmel tölti el a túláradó támogatás, amit Magyarországról és külföldről az egyetem kap, az akadémiai szabadságunk védelme nem pártpolitikai ügy – írja a CEU hallgatóinak, oktatóinak és munkatársainak címzett levelében. Szerinte az akadémiai szabadság magyarországi teljesülése minden magyar polgár érdeke.

Ha terveznek is bármilyen nyilvános tüntetést politikai célokkal rendelkező szervezetek, azokat a CEU nem kezdeményezte, nem támogatta és nem hagyta jóvá

– írja Ignatieff. Hozzáteszi: "őszinte reményünk, hogy minden magyar ember össze tud fogni, hogy megvédje a magyarországi felsőfokú oktatási intézményeket".

A rektor a levél végén emlékezteti a címzetteket, hogy vasárnap Washingtonban repül a CEU ügyének támogatást szerezni. Valószínűleg a tárgyalások eredménye is eldönti majd, hogy a tüntetést akaró diákok továbbra is önfegyelmet mutatnak-e. A parlamentben jövő szerdán kezdik tárgyalni a lex CEU-t.

HVG Pártoló Tagság program

Több mint 1 milliós olvasótáborunk zöme már a digitális, ingyenes tartalmainkból tájékozódik. Az ezt lehetővé tevő hirdetéseken alapuló üzleti modellre azonban nagy nyomást helyeznek a technológiai vállalatok és a független médiát ellehetetlenítő politika.
Azért, hogy továbbra is a tőlünk telhető legmagasabb színvonalon szolgáljuk ki olvasóinkat Pártoló Tagsági programot indítunk. Tagjaink közelebb kerülhetnek szerkesztőségünkhöz, illetve számos előnyt élvezhetnek.
Csatlakozzon programunkhoz, vagy támogasson minket egyszeri hozzájárulással!