szerző:
hvg.hu

Ellehetetlenül a Közép-európai Egyetem működése, ha a parlament elfogadja a kedd este benyújtott törvényjavaslatot. A CEU-n válságtanácskozást tartanak.

  • Kedden este olyan törvénymódosítást adott be a kormány, amely szerint az Európai Gazdasági Térségen kívüli külföldi felsőoktatási intézmény Magyarország területén csak akkor folytathat oklevelet adó képzési tevékenységet, ha „működésének elvi támogatásáról” nemzetközi szerződés szól.
  • Elég világos, hogy ezzel a Soros György által fenntartott, amerikai alapítású Közép-európai Egyetemet (CEU) akarják sarokba szorítani
  • A CEU rektora is így érzi, azt mondja, ha ezt így elfogadják, azzal ellehetetlenül az egyetem működése
  • Palkovics László oktatásért felelős államtitkár áll ki magyarázni a helyzetet, az egyetemen hamarosan válságtanácskozást tartanak
  • Szabálytanságokat talált több, nálunk működő külföldi egyetemnél az Oktatási Hivatal, azonban nem világos, a kettőnek van-e köze egymáshoz
1 2 3 4 5 6
Sorrend megfordítása

Az MTA elnöke szerint fontos, hogy maradjon a CEU

Lovász László erről az mta.hu-nak nyilatkozott, s közölte: a szervezet és ő maga is szívesen közvetít abban, hogy a a felek megtalálják a zökkenőmentes működést lehetővé tévő megoldást.

Máris bejelentkezett a CEU-ra egy külföldi főváros

Levélben ajánlotta fel a vilniusi polgármester a CEU-nak, hogy a magyarországi hercehurcák miatt az egyetem inkább költözzön a litván fővárosba. A városvezető korábban maga is a CEU-ra járt.

Interjú a CEU elnökével: Ha a kormány ártani akart, kudarcot fog vallani

Az én harcom Budapesten van, a jóhiszemű kapcsolatokat nem a CEU, hanem a kormány rúgta fel – mondta ellentmondást nem tűrően a Közép-Európai Egyetem elnök-rektora, Michael Ignatieff a hvg.hu-nak elsőként adott interjút a magyar sajtóból az intézmény ellehetetlenítésével fenyegető kormányzati törvénytervezet benyújtása után.

Tiltakoznak a szakszervezetek is

A Felsőoktatási Dolgozók Szakszervezetét is magába foglaló Értelmiségi Szakszervezeti Tömörülés (ÉSZT) arra kéri a kormányt, keresse a megegyezést a külföldi felsőoktatási intézmények magyarországi működésével kapcsolatban és vonja vissza a kedd este benyújtott törvénymódosítást. "Ne politikai, hanem össztársadalmi érdekek mentén döntsön a kormány" az ügyben. A szervezet szerint minden felsőoktatási intézmény kiemelten fontos az ország jövője szempontjából.

Csaba László szerint elképesztő az egész

A sajtókampány és az előterjesztés is egészen elképesztő - mondta Csaba László közgazdás, a CEU nemzetközi kapcsolatok tanszékének professzora a 444.hu-nak. Szerinte súlyos tévedés és megalapozatlan állítás az, hogy az anyaországban kell működni, illetve hogy csak kormányközeli egyezmény hozhat létre egyetemet.

"Vajon a Sorbonne-t és a Bolognát milyen egyezmény hozta létre?"

Azt is visszautasította, hogy ne lennének akkreditálva, a tanári karuk jó része magyar címek és rangok birtokosa, többen a Magyar Tudományos Akadémia tagjai is.

Már tavaly tudhatott egy miniszter a támadásról

Már tavaly télen téma lehetett a CEU elleni idei támadás a kormány köreiben, pedig egy évvel korábban Orbán Viktor állítólag megígérte Soros Györgynek egy találkozón, hogy nem nyúlnak az egyetemhez - írta még februárban a Figyelő. Azt közölték, hogy a kabinet egyik minisztere szűk körben már karácsony előtt beszélt arról, hogy 2017-ben a fő célpont a CEU lehet. A szavaiból az is kiderült, hogy nem egyszerűen kóstolgnák a felsőoktatási intézményt, hanem azt szeretnék, hogy hagyja el Budapestet. A minisztert nem nevezték meg.

A rezsibiztos meglepődött a perpatvaron

A Fidesz alelnöke, Németh Szilárd szerint csak akarat kérdése, hogy nemzetközi egyezményt kössenek egy egyetem működéséről, nem pedig egy teljesíthetetlen feltétel. Azon meglepődött, hogy ekkora perpatvar lett a CEU-val kapcsolatban - ő is elsütötte a Soros-egyetem jelzőt". A politikusi reakciókat is érdekesnek nevezte az ügyben, mert szerinte aki azonnal "Soros-problémát lát a kérdésben", az egyértelművé tette, hogy Soros György érdekeit szolgálja a magyar parlamentben.

Navracsicson a szemük

Az Európai Bizottság már foglalkozik az üggyel, hangzik el a sajtótájékoztatón. Mivel az illetékes biztos Navracsics Tibor, ő már vizsgálja is az ügyet. (Navracsics már meg is szólalt az Indexnek, de csak annyit mondott, "egyelőre tájékozódnak".)

Ebből nem lesz Trump–Orbán-csúcs

Itt egyedül én tárgyalhatok az egyetem jövőjéről – mondja Ignatieff, mikor arról faggatják, elképzelhető-e, hogy majd Orbán és Trump tárgyal a CEU működését biztosító szerződésről. Megismétli, hogy a Fehér Háznak nincs dolga az ügyben az amerikai törvények szerint.

Ignatieff felhívja a figyelmet, hogy ő a magyar rektori konferencia tagja, kinevezését személyesen Áder János államfőtől kapta.


New York állammal kell egyezkedni

A rektor azt is elmagyarázza, hogy az Egyesült Államokban az egyetemek akkreditációja nem szövetségi ügy, vagyis egy államközi szerződést a magyar kormány és New York állam között kell megkötni. (Az adott állam kormányzója demokrata: Andrew Cuomo – a szerk). A rektor ezen a ponton megköszöni a washingtoni kormány mai támogatását a CEU-nak.

1 2 3 4 5 6

Állj mellénk!

Tegyünk közösen azért, hogy a propaganda mellett továbbra is megjelenjenek a tények!

Ha neked is fontos a minőségi újságírás, kérjük, hogy támogasd a munkánkat.

Állj mellénk!

Tegyünk közösen azért, hogy a propaganda mellett továbbra is megjelenjenek a tények!

Ha neked is fontos a minőségi újságírás, kérjük, hogy támogasd a munkánkat.
Százmilliárdok hiányoznak az államháztartásból, pedig nem kellene így lennie

Százmilliárdok hiányoznak az államháztartásból, pedig nem kellene így lennie

Hadházy: Mélygarázsok épülnek az Orbán-család birtokán

Hadházy: Mélygarázsok épülnek az Orbán-család birtokán

Kizárnák az olimpiáról a súlyemelést a szövetség doppingbotránya miatt

Kizárnák az olimpiáról a súlyemelést a szövetség doppingbotránya miatt

Újabb videó jött Schobert Norbitól, nem akar bocsánatot kérni

Újabb videó jött Schobert Norbitól, nem akar bocsánatot kérni

Már a homokvihar is gondot okoz Ausztráliában

Már a homokvihar is gondot okoz Ausztráliában

Hableány-baleset: kiengedték a letartóztatásból az ukrán hajóskapitányt

Hableány-baleset: kiengedték a letartóztatásból az ukrán hajóskapitányt