szerző:
hvg.hu

A washingtoni közleményről a külügyminisztérium azt mondta, ez messze van a hivatalos diplomáciai választól.

"Az USA ismét felszólítja a kormányt, hogy vonja vissza a CEU-törvényt, mert az diszkriminatív és hátrányos követelményeket támaszt Amerikában akkreditált intézményekkel szemben, és fenyegeti a kutatási szabadságot és függetlenséget.

A magyar kormánynak közvetlenül az érintett felekkel kell tárgyalnia, hogy megtalálják a további működés megoldását, és hogy ezáltal jobb oktatási feltételeket nyújtson a magyar és regióbeli diákoknak.

Az amerikai kormánynak nincs sem jogköre, sem szándéka belépni a CEU vagy egyéb más egyetemek működéséről folytatott tárgyalásokba."

Ez áll az amerikai Külügyminisztérium nyilatkozatának szövegében.

Korábban Balog Zoltán azt nyilatkozta az Indexnek a később felrótt üldözős interjújában, hogy levelet vár az illetékes amerikai minisztériumtól CEU-ügyben. Erről kérdeztük a budapesti amerikai nagykövetséget, de ott nem tudtak arról, bárki is írna ilyet. A mostani közlemény viszont szertefoszlatja Kovács Zoltán érvelését, amely szerint lehet tárgyalni a szövetségi állammal a CEU-ról – ugyanis a szöveg világosan kimondja, nincs ilyen szándék és lehetőség.

A kormány nem érti az amerikaiakat

A Külügyminisztérium közleménye szerint Altusz Kristóf miniszterelnöki megbízott, kijelölt főtárgyaló az amerikai félnek felvázolt tárgyalási menetrendre hivatalos választ vár, idestova több, mint három hete, ez a sajtóközlemény messze van a hivatalos diplomáciai választól.

"A magyar kormány a megállapodásban érdekelt, sajnálatos, hogy ehhez az amerikai szövetségi kormányzattól nem érkezik támogatás. Különösen sajnálatos ez annak tudatában, hogy a magyar és az amerikai kormány az elmúlt évtizedekben háromszor kötött oktatási témájú együttműködési megállapodást."

A kormány tartja magát ahhoz az álláspontjához, hogy a tanszabadságot és az egytemek függetlenségét senki sem veszélyezteti, a felsőoktatási törvény pedig nem diszkriminatív, a törvényt a kínai, a malajziai és a thaiföldi nagykövetek és egyetemek nem kifogásolták.

"A három amerikai egyetem közül kettő szintén együttműködőnek mutatkozik, és keresi a megoldást."

A CEU-törvény ellen kötelezettségszegési eljárás indult az EU-ban, és részben emiatt indult meg Magyarország ellen a 7-es cikkelyt aktivizáló Európa Parlamenti eljárás, amelynek vége jogmegvonás lehet az EU-ban.

Csatlakozzon a HVG Pártoló Tagsághoz!

Több mint 1 milliós olvasótáborunk zöme már a digitális, ingyenes tartalmainkból tájékozódik. Az ezt lehetővé tevő hirdetéseken alapuló üzleti modellre azonban nagy nyomást helyeznek a technológiai vállalatok és a független médiát ellehetetlenítő politika.
Azért, hogy továbbra is a tőlünk telhető legmagasabb színvonalon szolgáljuk ki olvasóinkat Pártoló Tagsági programot indítunk. Tagjaink közelebb kerülhetnek szerkesztőségünkhöz, illetve számos előnyt élvezhetnek.
Csatlakozzon programunkhoz, vagy támogasson minket egyszeri hozzájárulással!