szerző:
hvg.hu

Az emberierőforrás-miniszter hétfőn nyilatkozott a lapnak kalandos körülmények között. A Facebookon közzétett levelében kritizálja az újságírót, aki gyorsan válaszolt is neki.

Ahogy korábban megírtuk, Rogán Antal után Balog Zoltán is megfuttatta az Index újságíróit, akik a CEU sorsáról igyekeztek kérdéseket feltenni neki. A lap stábja egy oktatási konferencia előtt szólította meg az emberierőforrás-minisztert, aki megígérte, hogy az esemény után nyilatkozni fog. A rendezvény ideje alatt a lap munkatársai a helyszín előtt várakoztak, közben egy sajtós többször odament hozzájuk, egyszer még arra is megkérte őket, hogy menjenek kicsit odébb, egy árnyékos részre, így a forgatás alatt a miniszternek nem kell majd hunyorognia. Később kiderült, hogy ez egy trükk lehetett: így próbálták őket minél távolabb terelni attól a kijárattól, amelyen Balog távozni készült. Az indexesek ezeket a párbeszédeket is rögzítették.

Balog a Facebookon közzétett levelében egyrészt ezt kifogásolta. Szerinte Joób Sándor, az Index újságírója méltatlan és méltánytalan akciót folytatott ellene, amit aztán manipulált riportban tett közzé, s abba belekeverte munkatársait is.

A miniszter felrótta, hogy a rendezvényre – a Nemzeti Pedagógus Kar szakmai konferenciájára – az indexesek nem akkreditáltak, az azon történtekről nem számoltak be, mert csak a CEU ügye érdekelte őket, ellenben előre nem egyeztetett módon léptek vele kapcsolatba.  

"Én mégis készséggel álltam rendelkezésére – megérkezésemkor annyit kértem Öntől, hogy a rendezvény után történhessen meg az interjú. Ennek ellenére a rendezvényen való részvétel helyett azon megbízás teljesítésével töltötte idejét, hogy munkatársaimat, akik jóhiszeműen és segítőkészen megfelelő interjúhelyszínt kerestek – rejtett kamerával! – megfigyelje, hogy azután ebben a manipulált riportban megalázó módon, a beleegyezésük nélkül mutassák be tevékenységüket. Ezt munkatársaim nevében, akik velem ellentétben nem közszereplők, kikérem magunknak."

Megjegyezte a tárcavezető, hogy minisztériuma hetente több sajtótájékoztatóra hívja meg a média képviselőit, azokon pedig minden kérdésre válaszolnak. "Mi az értelme ezek után annak a hajtóvadászatnak, amellyel egyéb munkájuk végzése közben veszik üldözőbe a kipécézett politikusokat?!"

Hozzátette azt is: "Az Ön lapja a nyitottságra manipulációval, a segítőkészségre szakmaiatlansággal válaszol."

Balog Zoltán felvetéseire Joób Sándor egyenként és részletesen reagált itt, egyebek között azt írta, senki másnak, mint az Index olvasóinak a megbízásából járt el.

Érdekesnek találta cikkünket?
Legyen HVG pártoló tag!

A HVG Pártoló Tagság programja az első olyan kezdeményezés, aminek keretében az olvasóink közelebb kerülhetnek szerkesztőségünkhöz és támogatásukkal segíthetik, hogy újságírói munkánkat továbbra is az eddig megszokott magas színvonalon végezhessük. Tagjainknak heti exkluzív hírlevelet küldünk, rendezvényeket kínálunk, a könyveinkre és egyéb termékeinkre pedig komoly kedvezményt adunk. Támogatóként már heti egy kávé árával is hozzájárulhat a minőségi újságíráshoz! „Amikor annyira eluralkodik a mindennapi életünkön a virtualitás, üdítő igazi emberi kapcsolatokat építeni.”
K. Erna – Pártoló tag


„Régóta olvasom a HVG-t és cikkei között mindennap találok érdekfeszítőt!”
H. Szabolcs - Támogató
Csatlakozzon programunkhoz, támogassa munkánkat egyszeri hozzájárulással vagy fizessen elő a hetilapra!
A HVG Pártoló Tagság programja az első olyan kezdeményezés, aminek keretében az olvasóink közelebb kerülhetnek szerkesztőségünkhöz, és támogatásukkal segíthetik, hogy újságírói munkánkat továbbra is az eddig megszokott magas színvonalon végezhessük. Támogatóként már heti egy kávé árával is hozzájárulhat a minőségi újságíráshoz! Csatlakozzon programunkhoz, támogassa munkánkat egyszeri hozzájárulással vagy fizessen elő a hetilapra!
Ez volt eddig az idei legjobb flashmob: ereszd el a hajam a debreceni Nagypiacon

Ez volt eddig az idei legjobb flashmob: ereszd el a hajam a debreceni Nagypiacon

Féltik a munkahelyüket a Nagy-Britanniában dolgozó külföldiek a Brexit miatt

Féltik a munkahelyüket a Nagy-Britanniában dolgozó külföldiek a Brexit miatt

Már a magyarok is használhatják a Facebook új, mozizós funkcióját

Már a magyarok is használhatják a Facebook új, mozizós funkcióját

Már a vadon élő állatok ürülékében is ott vannak a (nagyon kicsi) műanyagdarabok

Már a vadon élő állatok ürülékében is ott vannak a (nagyon kicsi) műanyagdarabok

Szerdára tolták a lezárást az M1-esen

Szerdára tolták a lezárást az M1-esen

Feladta magát a férfi, aki megverte a Madách Színház színészét

Feladta magát a férfi, aki megverte a Madách Színház színészét