szerző:
hvg.hu

Nem rossz dolog állami cég vezetőjének lenni: 2016-ban az éves bruttó bérük 10-80 százalékával jutalmazta őket az állam. Nem a MÁV-vezér a rekorder a hatmilliós jutalommal.

Éves alapbérük 10-80 százalékával honorálta az állami cégek vezetőit a kormány 2016-ban – írta a pénteki Magyar Nemzet Fónagy János, az NFM parlamenti államtitkárának írásbeli válaszára hivatkozva.

Ez vonatkozik az összes állami cégre, kivéve a Magyar Export-Import Bank Zrt.-re, illetve a Magyar Nemzeti Kereskedőház Zrt.-re, mert ezekben 2015 óta nem osztottak sem prémiumot, sem jutalmat.

Rekordmértékű, 80 százalékos prémiumot az Észak-dunántúli Vízmű Zrt.-nél és a Duna-menti Vízmű Zrt.-nél fizettek, de kideríthetetlen, hogy ez mekkora összeget jelent.

A MÁV-nál a lap becslése szerint 23,6 millió forintot oszthattak szét a felső vezetés jutalmazására. Bár Fónagy válaszából csak az derül ki, hogyan aránylik a prémium az éves alapbérhez a vasúti társaságnál, de azt tudni lehet, hogy Dávid Ilona vezérigazgató havi bruttó ötmillió forintot kap, éves szinten tehát bruttó 60-at. Mivel 10 százalékos prémiumokat fizetnek, Dávid Ilona esetében ez 6 millió forintra jön ki. A vezérigazgató-helyetteseknek az előbbi számítás alapján 2,1-3,6 millió forintos prémium jár. A jogi és a biztonsági igazgatónak viszont 20 százalékos prémium jár (4,3 millió forint).

Nem Dávid Ilona azonban a rekorder: Kalocsai Attila, a Magyar Követeléskezelő Zrt. vezérigazgatója annyira jól teljesít, hogy 9,3 millió forint jutalmat kapott a múlt évben. A Magyar Fejlesztési Bankhoz tartozó követeléskezelő vezérének alapbére amúgy bruttó 46,8 millió forint.

Illés Zoltán, a Magyar Posta Zrt. tavaly nyáron kinevezett vezérigazgatója 5 millió forint jutalmat kapott 2016-ra, tehát 5 hónap munkaviszony után.

HVG Pártoló Tagság program

Több mint 1 milliós olvasótáborunk zöme már a digitális, ingyenes tartalmainkból tájékozódik. Az ezt lehetővé tevő hirdetéseken alapuló üzleti modellre azonban nagy nyomást helyeznek a technológiai vállalatok és a független médiát ellehetetlenítő politika.
Azért, hogy továbbra is a tőlünk telhető legmagasabb színvonalon szolgáljuk ki olvasóinkat Pártoló Tagsági programot indítunk. Tagjaink közelebb kerülhetnek szerkesztőségünkhöz, illetve számos előnyt élvezhetnek.
Csatlakozzon programunkhoz, vagy támogasson minket egyszeri hozzájárulással!