szerző:
hvg.hu

Természetesen nem nagy pelyhekben hulló téli csapadékról van szó, hanem egy különleges légköri jelenségről. A hó még messze a talaj felett elpárolgott.

Érdekes légköri jelenséget figyeltek meg a Balaton felett a meteorológiai szolgálat siófoki munkatársai kedden.

Az afrikai eredetű légtömegeket csak az alsó rétegekben szorította ki átmenetileg hűvösebb levegő, és a magasban a poros, sivatagi eredetű levegőben az ott található nedvesebb területeken szokatlan, úgynevezett altocumulus jellegű felhőzet tud létrejönni.

A nedvesség a sivatagi homokra kicsapódva hamar kihullik a felhőből, de a csapadék természetesen még messze a talaj felett elpárolog. Vagyis a hó nyilván nem ér földet, és nem halmozódhat ott fel, de bizonyos értelemben mégiscsak havazott augusztusban a Balatonnál.

Az Inforádió fedezte fel a "nyári havazásról" szóló beszámolót.

Csatlakozzon a HVG Pártoló Tagsághoz!

Több mint 1 milliós olvasótáborunk zöme már a digitális, ingyenes tartalmainkból tájékozódik. Az ezt lehetővé tevő hirdetéseken alapuló üzleti modellre azonban nagy nyomást helyeznek a technológiai vállalatok és a független médiát ellehetetlenítő politika.
Azért, hogy továbbra is a tőlünk telhető legmagasabb színvonalon szolgáljuk ki olvasóinkat Pártoló Tagsági programot indítunk. Tagjaink közelebb kerülhetnek szerkesztőségünkhöz, illetve számos előnyt élvezhetnek.
Csatlakozzon programunkhoz, vagy támogasson minket egyszeri hozzájárulással!