szerző:
hvg.hu

Rengetegen felháborodtak, amikor kiderült, hogy feljelentették az online jegy- és bérletrendszer hibáira rámutató 18 éves fiatalembert.

Már nem gyanúsítják bűncselekménnyel azt a fiatalembert, aki 50 forintért tudott bérletet venni a BKK online jegyrendszerében, és erre felhívta az üzemeltetők figyelmét. Hiába volt jószándékú, nyomozást indítottak ellene, kihallgatták és rabosították. A Társaság a Szabadságjogokért ügyvédje panaszt tett az intézkedés ellen, amit az ügyészség elfogadott – hangzott el a hétfői RTL Híradóban.

A védő panaszának helyt adok, és a továbbiakban nem tekintem gyanúsítottnak – az etikus hekkerként emlegetett fiatalember és védője hetek óta várt arra a határozatra, amelyben ez a mondat is olvasható.

A BKK online jegy- és bérletértékesítési rendszerét a vizes vb előtt indították el, de kiderült, hogy sok gond van vele, és pár nappal később le is állították. Az 50 forintért bérletet vásároló fiatalembert a rendszert kifejlesztő T-System azután jelentette fel, hogy egy e-mailben ő maga hívta fel a figyelmet a biztonsági résre, amit talált. A bérletet nem használta fel.

Július 21-én a Nemzeti Nyomozó Iroda munkatársai Budapestről mentek le a fővárostól 300 kilométerre lakó fiatalemberhez, hogy meggyanúsítsák. Nem vették őrizetbe, de rabosították. A kihallgatásáról korábban az RTL Híradónak nyilatkozott telefonon, azt mondta, hogy nagyon megviselte a kihallgatás.

Miután hatalmas lett a felháborodás, a BKK és a T-System is sajnálkozott a történtek miatt, de a nyomozást nem állították le. A fiú a Társaság a Szabadságjogokért nevű jogvédő szervezettől kapott jogi segítséget.

Szegedi Zsolt ügyvéd panaszt tett a rendőri intézkedés miatt. A bűncselekmény, amivel védencét meggyanúsították, akár nyolc év börtönnel is büntethető. A fiatalember és védője szerint azonban semmi olyan nem történt, ami veszélyes lenne a társadalomra – és ezt az érvelést az ügyészség is elfogadta. A házkutatást viszont szükségesnek tartották, de a védő ezzel nem értett egyet.

Az ügyészség újabb határozatával kapcsolatban a fiatalember már nem akart nyilatkozni, de a Facebookon köszönetet mondott a támogatóinak.

A TASZ elfogadhatatlannak tartja azt a gyakorlatot, ahogy a rendőrség a közérdekű bejelentők magánszféráját kezeli. Emlékeztetnek rá, hogy a szintén általuk képviselt  Horváth András egykori NAV-alkalmazott lakásában is házkutatást tartott a rendőrség az áfaügy kirobbanása után, holott később az ő ügyében is megszüntették a nyomozást. A TASZ elítéli a gyakorlatot, amely alapján alaptalan indokkal megindíthatja a hatóság ezt az eljárást, ami miatt kártérítést csak hosszú évek pereskedése után kaphatnak a közérdekű bejelentők – olvasható a jogvédő szervezet hétfői közleményében.

Gergely Zsófia Itthon

Fél nappal élesítés előtt saját kollégáival tesztelte az e-jegyet a T-Systems

Komolyabb terhelési tesztként a saját munkatársait kérte e-jegy és -bérlet vásárlására a T-Systems vezetése – derül ki a hvg.hu birtokába került céges e-mailből. Mindezt közvetlenül azelőtt, hogy élesben bevezették volna a kudarcot vallott rendszert, de azért Bubi-bérletet sorsoltak ki a házon belüli próbáért. IT-szakemberek szerint a körlevél pánikszerű kapkodásról árulkodik, de az is szokatlan, hogy maga a vezérigazgató figyelmeztetett a BKK-ra hivatkozva arra, nehogy kikotyogjanak valamit a fejlesztésről a házi tesztalanyok.