szerző:
hvg.hu

Rengetegen felháborodtak, amikor kiderült, hogy feljelentették az online jegy- és bérletrendszer hibáira rámutató 18 éves fiatalembert.

Már nem gyanúsítják bűncselekménnyel azt a fiatalembert, aki 50 forintért tudott bérletet venni a BKK online jegyrendszerében, és erre felhívta az üzemeltetők figyelmét. Hiába volt jószándékú, nyomozást indítottak ellene, kihallgatták és rabosították. A Társaság a Szabadságjogokért ügyvédje panaszt tett az intézkedés ellen, amit az ügyészség elfogadott – hangzott el a hétfői RTL Híradóban.

A védő panaszának helyt adok, és a továbbiakban nem tekintem gyanúsítottnak – az etikus hekkerként emlegetett fiatalember és védője hetek óta várt arra a határozatra, amelyben ez a mondat is olvasható.

A BKK online jegy- és bérletértékesítési rendszerét a vizes vb előtt indították el, de kiderült, hogy sok gond van vele, és pár nappal később le is állították. Az 50 forintért bérletet vásároló fiatalembert a rendszert kifejlesztő T-System azután jelentette fel, hogy egy e-mailben ő maga hívta fel a figyelmet a biztonsági résre, amit talált. A bérletet nem használta fel.

Július 21-én a Nemzeti Nyomozó Iroda munkatársai Budapestről mentek le a fővárostól 300 kilométerre lakó fiatalemberhez, hogy meggyanúsítsák. Nem vették őrizetbe, de rabosították. A kihallgatásáról korábban az RTL Híradónak nyilatkozott telefonon, azt mondta, hogy nagyon megviselte a kihallgatás.

Miután hatalmas lett a felháborodás, a BKK és a T-System is sajnálkozott a történtek miatt, de a nyomozást nem állították le. A fiú a Társaság a Szabadságjogokért nevű jogvédő szervezettől kapott jogi segítséget.

Szegedi Zsolt ügyvéd panaszt tett a rendőri intézkedés miatt. A bűncselekmény, amivel védencét meggyanúsították, akár nyolc év börtönnel is büntethető. A fiatalember és védője szerint azonban semmi olyan nem történt, ami veszélyes lenne a társadalomra – és ezt az érvelést az ügyészség is elfogadta. A házkutatást viszont szükségesnek tartották, de a védő ezzel nem értett egyet.

Az ügyészség újabb határozatával kapcsolatban a fiatalember már nem akart nyilatkozni, de a Facebookon köszönetet mondott a támogatóinak.

A TASZ elfogadhatatlannak tartja azt a gyakorlatot, ahogy a rendőrség a közérdekű bejelentők magánszféráját kezeli. Emlékeztetnek rá, hogy a szintén általuk képviselt  Horváth András egykori NAV-alkalmazott lakásában is házkutatást tartott a rendőrség az áfaügy kirobbanása után, holott később az ő ügyében is megszüntették a nyomozást. A TASZ elítéli a gyakorlatot, amely alapján alaptalan indokkal megindíthatja a hatóság ezt az eljárást, ami miatt kártérítést csak hosszú évek pereskedése után kaphatnak a közérdekű bejelentők – olvasható a jogvédő szervezet hétfői közleményében.

Csatlakozzon a HVG Pártoló Tagsághoz!

Több mint 1 milliós olvasótáborunk zöme már a digitális, ingyenes tartalmainkból tájékozódik. Az ezt lehetővé tevő hirdetéseken alapuló üzleti modellre azonban nagy nyomást helyeznek a technológiai vállalatok és a független médiát ellehetetlenítő politika.
Azért, hogy továbbra is a tőlünk telhető legmagasabb színvonalon szolgáljuk ki olvasóinkat Pártoló Tagsági programot indítunk. Tagjaink közelebb kerülhetnek szerkesztőségünkhöz, illetve számos előnyt élvezhetnek.
Csatlakozzon programunkhoz, vagy támogasson minket egyszeri hozzájárulással!
Gergely Zsófia Itthon

Fél nappal élesítés előtt saját kollégáival tesztelte az e-jegyet a T-Systems

Komolyabb terhelési tesztként a saját munkatársait kérte e-jegy és -bérlet vásárlására a T-Systems vezetése – derül ki a hvg.hu birtokába került céges e-mailből. Mindezt közvetlenül azelőtt, hogy élesben bevezették volna a kudarcot vallott rendszert, de azért Bubi-bérletet sorsoltak ki a házon belüli próbáért. IT-szakemberek szerint a körlevél pánikszerű kapkodásról árulkodik, de az is szokatlan, hogy maga a vezérigazgató figyelmeztetett a BKK-ra hivatkozva arra, nehogy kikotyogjanak valamit a fejlesztésről a házi tesztalanyok.