szerző:
hvg.hu

Minden fórumon keresik a tanárokat az iskolák, akik pedig vannak, ingyen helyettesítenek. Aki beteg, az sem mer otthon maradni.

Csak a Közigállás portálon több mint 600 találatot dob fel a hirdetési oldal tanár szóra rákeresve, van olyan helyzetben lévő intézmény, ahová "bármilyen szakos" tanár jelentkezését várják. A Klebelsberg Központ elnöke, Solti Péter azt mondta, „a tankerületi központok megoldották, hogy minden diák megkapja a szükséges szakos ellátást (…) ott, ahol valamelyik szakon tanárhiány volt, áttanítással, fizetett túlmunka elrendelésével lehet orvosolni a helyzetet addig, amíg nem sikerül betölteni az állásokat."

Az Eduline-nak nyilatkozó pedagógusok szerint azonban szó sincs „fizetett túlmunkáról”, erre jogszabály sem kötelezi a tankerületeket. Egy korábbi rendelet alapján a heti maximális munkaidő, vagyis 26 óra felett el lehet rendelni eseti helyettesítést, ez nem haladhatja meg a heti 6 órát. Egy tanévben legfeljebb 30 napon kötelezhetik a pedagógusokat arra, hogy megtartsák kollégáik óráját. Ez azonban azt jelenti, hogy a tanév eleje óta tanárhiánnyal küzdő iskolákban 26 helyett akár 32 órát is tarthatnak a pedagógusok, és ezért egy fillér pluszpénzt sem kapnak - írja a lap.

Csoportbontás egy angoltanárral? Lehetetlen

A Pedagógusok Szakszervezetének elnöke, Galló Istvánné azt mondta, a tanárhiány már nem csak a kisebb településeket érinti, a nagyvárosokban, sőt, budapesti iskolákban is egyre komolyabb gondot jelent. "A szakképzésben mérnöktanárok nincsenek, nyugdíjba mentek a szakoktatók, gyógypedagógusokból is óriási hiány van, többek között logopédusokból, utazó logopédusokból, det ermészettudományi tárgyat tanítók körében is nagy hiány van, és nyelvtanári, valamint informatika szakos pozíciókra sincs jelentkező."

De tud olyan angoltanárról is, aki heti 32 órában tanít, mert nins rajta kívül nyelvtanár az iskolában. A csoportbontást nem tudják megoldani. Egy másik pedagógus a Facebookon írt helyzetéről:

"Egyedül vagyok angoltanár két iskolában. Most elkaptam valami nyavalyát, két napig merek itthon lenni. Hétfőn akárhogy is van, mennem kell. Ja, és 60 éves vagyok.”

Sokakkal fordul elő, hogy nem a saját tantárgyukat kell helyettesítésen tanítani, így fordulhat elő, hogy a magyartanár fizikaórát, angoltanár történelmet, matektanár testnevelést tart, akár napokig.

„Infó, ének, tesi, vizuális kultúra, állampolgári ismeretek már nagyon mennek nekem is”

- írta az egyik tanár a Facebookon egy kommentben.

Egyre több tanár megy nyugdíjba, a rigorózus szabályok nehezítik visszafoglalkoztatásukat. Erről a problémáról bővebben itt írtunk.

Érdekesnek találta cikkünket?
Legyen HVG pártoló tag!

A HVG Pártoló Tagság programja az első olyan kezdeményezés, aminek keretében az olvasóink közelebb kerülhetnek szerkesztőségünkhöz és támogatásukkal segíthetik, hogy újságírói munkánkat továbbra is az eddig megszokott magas színvonalon végezhessük. Tagjainknak heti exkluzív hírlevelet küldünk, rendezvényeket kínálunk, a könyveinkre és egyéb termékeinkre pedig komoly kedvezményt adunk. Támogatóként már heti egy kávé árával is hozzájárulhat a minőségi újságíráshoz! „Amikor annyira eluralkodik a mindennapi életünkön a virtualitás, üdítő igazi emberi kapcsolatokat építeni.”
K. Erna – Pártoló tag


„Régóta olvasom a HVG-t és cikkei között mindennap találok érdekfeszítőt!”
H. Szabolcs - Támogató
Csatlakozzon programunkhoz, támogassa munkánkat egyszeri hozzájárulással vagy fizessen elő a hetilapra!
A HVG Pártoló Tagság programja az első olyan kezdeményezés, aminek keretében az olvasóink közelebb kerülhetnek szerkesztőségünkhöz, és támogatásukkal segíthetik, hogy újságírói munkánkat továbbra is az eddig megszokott magas színvonalon végezhessük. Támogatóként már heti egy kávé árával is hozzájárulhat a minőségi újságíráshoz! Csatlakozzon programunkhoz, támogassa munkánkat egyszeri hozzájárulással vagy fizessen elő a hetilapra!