szerző:
hvg.hu

Pedig a közigazgatási állásportálon már „bármely szakos” tanár, vagy csak egyszerűen „tanár” állások betöltésére is találunk példákat.

A Pedagógusok Szakszervezetének adatai szerint a tavalyi tanévben több mint ötezer tanárnak szűnt meg a munkaviszonya, kezdte parlamenti kérdését Kész Zoltán független országgyűlési képviselő. Választókerületéből is többen fordultak hozzá, szülők, pedagógusok és intézményvezetők is, mert a szülők úgy érzik, hogy gyermekeik szaktanárok nélkül nem kaphatják meg a megfelel ő oktatást, az iskoláknak, pedagógusoknak és vezetőknek pedig gondot okoz az egyre nagyobb arányú helyettesítés megoldása.

Kérdezi tehát, mit tesz a kormány a pedagógushiány megszüntetéséért. Rétvári Bence válaszolt, szerinte a szakemberhiány nem országos, hanem helyi jelenség, amelyeket az egyes tanintézmények helyettesítéssel kezelnek.

Majd felsorolásba kezd, hogy 2011 óta mi mindent tettek, van előmeneteli rendszer, ütemezett béremelés. „Az állam 2012-höz képest 2013-ban 32,5 milliárd forinttal, 2013-hoz képest 2014-ben 120,9 milliárd forinttal, 2015-ben 2014-hez képest 38,5 milliárd forinttal költött többet pedagógusbérekre. 2016-ban pedig további 34 milliárd forinttal költ többet a központi költségvetésből, mint 2015-ben” – írta Rétvári.

Az államtitkári válasz szerint a pedagógus-életpálya idén 44,8 milliárd forint, míg 2018-ban további 40,9 milliárd forint többlettel számolhat, ennek eredménye, hogy az elmúlt 5 évben 50 százalékkal emelkedtek az ágazati bérek.

HVG Pártoló Tagság program

Több mint 1 milliós olvasótáborunk zöme már a digitális, ingyenes tartalmainkból tájékozódik. Az ezt lehetővé tevő hirdetéseken alapuló üzleti modellre azonban nagy nyomást helyeznek a technológiai vállalatok és a független médiát ellehetetlenítő politika.
Azért, hogy továbbra is a tőlünk telhető legmagasabb színvonalon szolgáljuk ki olvasóinkat Pártoló Tagsági programot indítunk. Tagjaink közelebb kerülhetnek szerkesztőségünkhöz, illetve számos előnyt élvezhetnek.
Csatlakozzon programunkhoz, vagy támogasson minket egyszeri hozzájárulással!