szerző:
hvg.hu

Pedig a közigazgatási állásportálon már „bármely szakos” tanár, vagy csak egyszerűen „tanár” állások betöltésére is találunk példákat.

A Pedagógusok Szakszervezetének adatai szerint a tavalyi tanévben több mint ötezer tanárnak szűnt meg a munkaviszonya, kezdte parlamenti kérdését Kész Zoltán független országgyűlési képviselő. Választókerületéből is többen fordultak hozzá, szülők, pedagógusok és intézményvezetők is, mert a szülők úgy érzik, hogy gyermekeik szaktanárok nélkül nem kaphatják meg a megfelel ő oktatást, az iskoláknak, pedagógusoknak és vezetőknek pedig gondot okoz az egyre nagyobb arányú helyettesítés megoldása.

Kérdezi tehát, mit tesz a kormány a pedagógushiány megszüntetéséért. Rétvári Bence válaszolt, szerinte a szakemberhiány nem országos, hanem helyi jelenség, amelyeket az egyes tanintézmények helyettesítéssel kezelnek.

Majd felsorolásba kezd, hogy 2011 óta mi mindent tettek, van előmeneteli rendszer, ütemezett béremelés. „Az állam 2012-höz képest 2013-ban 32,5 milliárd forinttal, 2013-hoz képest 2014-ben 120,9 milliárd forinttal, 2015-ben 2014-hez képest 38,5 milliárd forinttal költött többet pedagógusbérekre. 2016-ban pedig további 34 milliárd forinttal költ többet a központi költségvetésből, mint 2015-ben” – írta Rétvári.

Az államtitkári válasz szerint a pedagógus-életpálya idén 44,8 milliárd forint, míg 2018-ban további 40,9 milliárd forint többlettel számolhat, ennek eredménye, hogy az elmúlt 5 évben 50 százalékkal emelkedtek az ágazati bérek.

Érdekesnek találta cikkünket?
Legyen HVG pártoló tag!

A HVG Pártoló Tagság programja az első olyan kezdeményezés, aminek keretében az olvasóink közelebb kerülhetnek szerkesztőségünkhöz és támogatásukkal segíthetik, hogy újságírói munkánkat továbbra is az eddig megszokott magas színvonalon végezhessük. Tagjainknak heti exkluzív hírlevelet küldünk, rendezvényeket kínálunk, a könyveinkre és egyéb termékeinkre pedig komoly kedvezményt adunk. Támogatóként már heti egy kávé árával is hozzájárulhat a minőségi újságíráshoz! „Amikor annyira eluralkodik a mindennapi életünkön a virtualitás, üdítő igazi emberi kapcsolatokat építeni.”
K. Erna – Pártoló tag


„Régóta olvasom a HVG-t és cikkei között mindennap találok érdekfeszítőt!”
H. Szabolcs - Támogató
Csatlakozzon programunkhoz, támogassa munkánkat egyszeri hozzájárulással vagy fizessen elő a hetilapra!
A HVG Pártoló Tagság programja az első olyan kezdeményezés, aminek keretében az olvasóink közelebb kerülhetnek szerkesztőségünkhöz, és támogatásukkal segíthetik, hogy újságírói munkánkat továbbra is az eddig megszokott magas színvonalon végezhessük. Támogatóként már heti egy kávé árával is hozzájárulhat a minőségi újságíráshoz! Csatlakozzon programunkhoz, támogassa munkánkat egyszeri hozzájárulással vagy fizessen elő a hetilapra!