szerző:
MTI

Megfontolásra visszaküldte az Országgyűlésnek pénteken Áder János köztársasági elnök azt a kedden elfogadott törvényt, amely megszüntette a családi házak kötelező kéményseprőipari ellenőrzését. Lázár János miniszter egy nappal korábban még bőszen védte a törvényt - a háztulajdonosok majd el fogják tudni dönteni, kell-e nekik az ingyenes kéményseprés.

Az önkéntes, megrendelésen alapuló kéményseprőipari szolgáltatás a biztonsági szint radikális csökkenését jelent, és az életveszélyes helyzetek számának jelentős növekedését eredményezheti – írta a parlament honlapján elérhető levelében az államfő.

Áder János nemzetközi tapasztalatok szerint a balesetek száma többszörös azokban az országokban, ahol önkéntességen alapuló rendszer működik.

A köztársasági elnök emellett jogalkotási kifogást is emelt a törvénnyel kapcsolatban. Annak ellenére ugyanis, hogy az Országgyűlés a jogszabály kétharmados többséget igénylő rendelkezéseit nem fogadta el, az államfőnek megküldött törvényszöveg sarkalatossági záradékot tartalmazott.

Emlékeztetőül: Lázár János a Kormányinfón arról beszélt, nem állíthatnak mindenki mellé egy embert, a társadalomnak magának tudnia kell felelősséget vállalnia. A tulajdonosok majd el fogják tudni dönteni, kell-e nekik az ingyenes kéményseprés.