szerző:
hvg.hu

A Závecz Research friss adatai szerint a Fidesz felfele szálló ágban van, a második legerősebb politikai erő a Jobbik, és a DK erősebb az LMP-nél.

A választókorú népesség körében 31 százalékon áll a Fidesz, majd a sorban a Jobbik áll. Utóbbi a második legerősebb politikai erő, bár az elmúlt hónapban 12-ről 10 olvadt a támogatottsága. Az MSZP is veszített szimpatizánsokat, a múlt hónapban 9 százalékon állt, ezúttal 8 százalékos. A Demokratikus Koalíció október és november között is emelkedett némileg, méghozzá 5-ről 6 százalékra. Az LMP támogatottsága 5 százalékos maradt. Az Együtt és a Párbeszéd 2 százalékos, a Momentum, a Kétfarkú Kutya Párt és a Liberálisok 1 százalékon állnak. A pártoktól távolságot tartók aránya tekintélyes, 34 százalékos.

©

A biztos pártválasztók körében a Fidesz 49 százalékot ért el a novemberi adatok szerint, a Jobbiknak 18 százaléka van, az MSZP 12 százalékos. Az elkötelezett és aktív szavazóknak 10 százaléka támogatja a DK-t, 6 százaléka az LMP-t. A Momentum a biztos pártválasztók 2 százalékára számíthat, az Együtt–Párbeszéd, a Kétfarkú Kutya Párt és a Liberálisok 1-1 százalékosak.

©

A választások előtt nagyjából fél évvel érdemes a százalékos arányoknak megfelelő szavazói számokkal is illusztrálni a pártok táborának méretét. A Fidesznek most két és félmillió híve van. A Jobbik nagyjából nyolcszázezres támogatottsággal rendelkezik, a szocialista pártnak körülbelül 650 ezer híve van. A Demokratikus Koalíció mögött félmillió választópolgár áll, az LMP-nél nagyjából 400 ezer fő található – olvasható az adatok értékelésében.

A felmérést november 6-a és 14-e között készítették, ezer, állandó magyarországi lakóhellyel rendelkező felnőtt magyar állampolgár véleményét kérdezték meg.

Csatlakozzon a HVG Pártoló Tagsághoz!

Több mint 1 milliós olvasótáborunk zöme már a digitális, ingyenes tartalmainkból tájékozódik. Az ezt lehetővé tevő hirdetéseken alapuló üzleti modellre azonban nagy nyomást helyeznek a technológiai vállalatok és a független médiát ellehetetlenítő politika.
Azért, hogy továbbra is a tőlünk telhető legmagasabb színvonalon szolgáljuk ki olvasóinkat Pártoló Tagsági programot indítunk. Tagjaink közelebb kerülhetnek szerkesztőségünkhöz, illetve számos előnyt élvezhetnek.
Csatlakozzon programunkhoz, vagy támogasson minket egyszeri hozzájárulással!