szerző:
Tóth Richárd

Azt pedig csak minden második megkérdezett tartja valószínűnek, hogy az MSZP–Párbeszéd közös lista megugorja a választásokon a 10 százalékos küszöböt és bejut a parlamentbe.

Választás 2018
Február 17-én hivatalosan is elkezdődött az április 8-ra kiírt parlamenti választás kampánya. Ebben a hét hétben a hvg.hu beszámol minden eseményről, amely a választók döntését befolyásolhatja, pörög a kamuméterünk, ott leszünk a nagy csaták helyszínén, és úgy általában: megmutatjuk, milyen Magyarországon szavazunk 2018 tavaszán.
Friss cikkek a témában

Felmérést készített a ZRI Závecz Research az LMP megbízásából, arra keresték a választ, hogy mennyi esélye van különböző forgatókönyvek mellett az MSZP-nek és csatolt pártjai(k)nak.

Ha az MSZP egyedül indulna (ahogy nem indul), akkor a bejutási küszöb 5 százalék lenne, és a bejutást a megkérdezettek 69 százaléka tartaná valószínűnek. 18 százalék nem tartaná annak, 13 százalék pedig nem tudja vagy nem válaszolt.

Az MSZP a Párbeszéddel közösen indul azonban április 8-án, így a küszöb 10 százalék. Ennek megugrását 49 százalék valószínűsíti csak, 33 százalék nem tartja valószínűnek, 18 százalék nem tudja, nem válaszolt.

©

Fodor Gábor korábban nagyon győzködte az MSZP-t, vegyék be a szövetségbe a Magyar Liberális Pártot is, ekkor a küszöb 15 százalék lenne. (Ezt nem vállalták be.) Ekkor csak 31 százalék tartotta volna valószínűnek a bejutást, 47 százalék nem, 22 százalék nem tudja, esetleg nem válaszolt.

A kutatók rákérdeztek arra is, Karácsony Gergely melyik párt miniszterelnök-jelöltje.

A legtöbben (42 százalék) nem tudott a kérdésre válaszolni, 28 százalék tudta a helyes választ (MSZP–Párbeszéd), 17 százalék az MSZP-t említette, 6 százalék a Párbeszédet, 3 százalék az Együttöt, 2-2 százalék a DK-t és az LMP-t.

©

Ezzel kapcsolatban ideteszünk egy interjúrészletet, a 24.hu készítette még 2016 novemberében:

- Kérdezte a szomszéd, hová megyek, elárultam, hogy Karácsony Gergelyt interjúzzuk, mondta, „jaj, adják át üdvözletemet annak a bájos, mosolygós fickónak”, aztán kérdeztem, tudja-e, melyik pártban politizál az a bájos fickó, na, arról fogalma sincs.
- Sebaj, szerintem az anyukám se tudja.

A héten már beszámoltunk egy másik, szintén Závecz-kutatásról, ami ugyanígy Karácsony Gergelyről szólt. Ott az jött ki, hogy Karácsony Gergely a legnépszerűbb ellenzéki, de alig tartják alkalmasabbnak ellenfeleinél. Orbán Viktor ismertsége 99 százalékpont, népszerűsége 43. Karácsony Gergely ismertsége 78 százalékpont, ő a második legnépszerűbb, 32 ponttal.

Népszerűségben a harmadik Szél Bernadett (29 százalékpont), az ő ismertsége jóval magasabb, mint Karácsonyé, 86 százalékpont. Azonban Karácsonyt az őt ismerők 32, Szélt 29 százaléka látná szívesen fontos politikai szerepben. Vona Gábor népszerűsége 27 százalékpont, ismertsége 95. Az MSZP pártelnökének és a Momentum elnökének népszerűsége megegyezik (23-23 százalékpont), azonban Molnár Gyula ismertsége 77, Fekete-Győr Andrásé mindössze 61.

A ZRI Závecz Research 1000 fős reprezentatív mintán készített felmérést, telefonos megkeresés alapján, az adatfelvétel ideje február 20-26. (Megjegyzés: a kutatást a hvg.hu mellett az atv.hu is megkapta, ők is közölték.)

Fizessen elő lapunkra! Most kedvezményesen juthat hozzá csomagunkhoz, amelyben a negyedéves előfizetés mellé megkapja Kornai János Látlelet című könyvét.