szerző:
Tóth Richárd

A hvg.hu birtokába került egy felmérés a miniszterelnök-jelöltek, listavezetők, valamint pártelnökök népszerűségéről, ismertségéről és alkalmasságáról. Karácsony Gergely a legnépszerűbb ellenzéki politikus, de nemcsak ismertségben, hanem népszerűségben is messze van Orbántól. Az ellenzéki jelöltek alkalmasságban egymás mellett állnak.

Választás 2018
Diadalmámor és totális összeomlás - ez maradt a 2018-as parlamenti választás után. Magyarország tehát egyrészt olyan, mint volt immár nyolc évig, eközben mégis egészen más lett, mint április 8-án reggel volt. A nagy kérdés most az: hogy jutottunk idáig, és mi jön most. Igyekszünk válaszokat találni.
Friss cikkek a témában

A Závecz Research kutatása szerint

  • Orbán Viktor ismertsége 99 százalékpont, népszerűsége 43.
  • Karácsony Gergely ismertsége 78 százalékpont, ő a második legnépszerűbb, 32 ponttal.
  • Népszerűségben a harmadik Szél Bernadett (29 százalékpont), az ő ismertsége jóval magasabb, mint Karácsonyé, 86 százalékpont. Azonban Karácsonyt az őt ismerők 32, Szélt 29 százaléka látná szívesen fontos politikai szerepben.
  • Vona Gábor népszerűsége 27 százalékpont, ismertsége 95.
  • Az MSZP pártelnökének és a Momentum elnökének népszerűsége megegyezik (23-23 százalékpont), azonban Molnár Gyula ismertsége 77, Fekete-Győr Andrásé mindössze 61.
©

A kutatás megjegyzi, Karácsony a legnépszerűbb ellenzéki politikus, ismertségben javított is, de van még benne potenciál. Ugyan hiába állítja a megkérdezettek 78 százaléka, hogy ismeri a szocialisták és a Párbeszéd kormányfőjelöltjét, egy későbbi kérdésfelvetésre adott válaszból kiderül, valós ismertsége 60 százalék körül lehet.

Rákérdeztek a politikusok tulajdonságaira is, a megkérdezetteknek bizonyos jellemzőket kellett egytől ötig osztályozni az adott politikussal kapcsolatban.

Orbán Viktort a megkérdezettek 37 százaléka teljes mértékben hataloméhesnek tartja, csak 9 százalék mondta azt, hogy a kormányfő egyáltalán nem az. A hazugságskálán ötös (vagyis teljes mértékben az) osztályzatot adott Orbánnak a megkérdezettek 22 százaléka, négyest 12 százalék, hármast 25 százalék, kettest 20 százalék, egyest 12. (A maradék 7 százalék nem válaszolt.) Teljes mértékben karizmatikusnak gondolja a miniszterelnököt a válaszadók 33 százaléka, és a legmagasabb osztályzatot kapta a megkérdezettek 32 százalékától a határozottságra is.

 

©

Vona Gábort a megkérdezettek 27 százaléka teljes mértékben hataloméhesnek gondolja (ötös osztályzat), de négyes szintre is sokan, 19 százaléknyian sorolták ebben a kategóriában. Megosztónak is sokan tartják Vonát, 20 százaléknyi megkérdezettől kapott ötös osztályzatot, ugyanennyi válaszadótól négyest.

Karácsony Gergely számsorai mellett szerepel a legtöbb nem tudja/nem válaszol (a tulajdonságok mellett átlag 35–41 százaléknyian voltak ilyenek, míg Orbánnál és Vonánál jóval alacsonyabb szám szerepel), de fontos, hogy Karácsonyt vélik a legkevesebben hataloméhesnek (a megkérdezettek 22 százaléka állította ezt róla), valamint őt tartják a legkevésbé hazugnak is. Orbánhoz és Vonához képest szociális érzékenységben, igazságosságban, az emberek problémáira való odafigyelésben látták a válaszadók jobbnak Karácsonyt.

A miniszterelnöki poszt betöltése kapcsán Orbán Viktort a válaszadók egy egytől ötig terjedő skálán átlag hármas szinten tartják alkalmasnak. Ötöst kapott a válaszadók 25 százalékától, ahogy egyest is ugyanennyi embertől.

©

Karácsony a válaszadóktól a kormányfői alkalmasságra 2,3-ast kapott (egyest 30 százaléknyian adtak neki, ötöst 7 százaléknyian), de az ellenzék jelöltjei ebben a tekintetben fej-fej mellett állnak. Vona átlag 2,1-et (ő 40 százaléknyi egyes osztályzatot és 5 százaléknyi ötöst kapott), Szél átlag 2,1-et (egyest 42 százaléknyian, ötöst hat százaléknyian adtak neki).

Azonban Karácsony kapta a legmagasabb osztályzatot az alkalmasságát tekintve a bizonytalanok körében (ötös skálán 2,5-öt), az ellenzéki térfél szereplői ennél alacsonyabb értékelést kaptak (Vona 2,2-t, Szél 2,1-t).

Érdemes kiemelni azt is, hogy az egyes pártok támogatói mennyire tartják alkalmasnak más pártok miniszterelnök-jelöltjeit.

  • Karácsony Gergely esetén ez az átlag az MSZP szimpatizánsainál 3,2-es osztályzat, a DK-sok körében 3,5, az LMP szavazóinál 3,2.
  • Vona Gábor a Jobbik-tábortól 4-es, a fideszesektől 1,7-et, az MSZP-szimpatizánsoktól 1,8-at, a DK-soktól 2,4-et, az LMP szavazóitól 2-es osztályzatot kapott.
  • Szél Bernadett a fideszesektől 1,5-ös, az MSZP-sektől 2,3, a DK-soktól 3-as, sajátjaitól 3,8-as, a Jobbik szimpatizánsaitól 2-es osztályzatot kapott.
  • Orbán Viktor a Fidesz-tábortól a legmagasabb, 4,4-es osztályzatot kapta, a szocialista szavazóktól 1,9-et, Gyurcsány Ferenc pártjának szavazóitól 1,5-öt, az LMP-sektől 2,1-et, a Jobbik szimpatizánsaitól 1,8-at.

Összességében egyértelműen Karácsony bizonyult a legintegratívabb ellenzéki jelöltnek: más pártok támogatóitól és a bizonytalanoktól is ő kapta a legtöbb elismerést.

Azzal együtt – ahogy azt láttuk –, hogy Orbán ismert és népszerű, a szerdán publikált Republikon-felmérés szerint a Fidesz tábora apad, két hónap alatt kilenc százalékot esett a jelenlegi kormánypárt. A friss mérés szerint Orbán pártja 48 százalékon áll a pártválasztók között, ami masszív fölény, de 2017 nyara óta a legalacsonyabb.

Az ellenzék pártjai azonban összeszedték magukat, a Karácsony Gergely mögött álló MSZP–Párbeszéd januárhoz képest újabb 4 százalékpontot gyarapodott, és most 17 százalékon áll, úgy tűnik tehát, hogy a miniszterelnök-jelölt személyes népszerűségéből tudott profitálni a pártszövetség is. A Jobbik egy százalékpontos növekedéssel 19 százalékon áll jelenleg. Az LMP és a DK fej-fej mellett, előbbi 5, utóbbi 6 százalékon. Az Együttet és a Momentumot 2-2 százalékra mérték.

A ZRI Závecz Research 1000 fős reprezentatív mintán készített felmérést, az adatfelvétel ideje január 15-28.

Érdekesnek találta cikkünket?
Legyen HVG pártoló tag!

A HVG Pártoló Tagság programja az első olyan kezdeményezés, aminek keretében az olvasóink közelebb kerülhetnek szerkesztőségünkhöz és támogatásukkal segíthetik, hogy újságírói munkánkat továbbra is az eddig megszokott magas színvonalon végezhessük. Tagjainknak heti exkluzív hírlevelet küldünk, rendezvényeket kínálunk, a könyveinkre és egyéb termékeinkre pedig komoly kedvezményt adunk. Támogatóként már heti egy kávé árával is hozzájárulhat a minőségi újságíráshoz! „Amikor annyira eluralkodik a mindennapi életünkön a virtualitás, üdítő igazi emberi kapcsolatokat építeni.”
K. Erna – Pártoló tag


„Régóta olvasom a HVG-t és cikkei között mindennap találok érdekfeszítőt!”
H. Szabolcs - Támogató
Csatlakozzon programunkhoz, támogassa munkánkat egyszeri hozzájárulással vagy fizessen elő a hetilapra!
A HVG Pártoló Tagság programja az első olyan kezdeményezés, aminek keretében az olvasóink közelebb kerülhetnek szerkesztőségünkhöz, és támogatásukkal segíthetik, hogy újságírói munkánkat továbbra is az eddig megszokott magas színvonalon végezhessük. Támogatóként már heti egy kávé árával is hozzájárulhat a minőségi újságíráshoz! Csatlakozzon programunkhoz, támogassa munkánkat egyszeri hozzájárulással vagy fizessen elő a hetilapra!