szerző:
hvg.hu

Sok kivállalkozásnál működnek még 30-40 éves munkagépek is, melyek nem mindenben felelnek meg a jelenlegi munkabiztonsági előírásoknak, de ennek ellenére funkcionálisan jól használhatók. Aki nem teheti meg, hogy újakra cserélje ezeket, próbálja meg használhatóvá tenni.

Munkabiztonsági előírások
A 14/2004. (IV. 19.) FMM rendelet „a munkaeszközök és használatuk biztonsági és egészségügyi követelményeinek minimális szintjéről” 8. § előírja, hogy
„A munkáltatónak biztosítania kell, hogy a veszélyes munkaeszközt kizárólag annak kezelője használja. Javítást, átalakítást, karbantartást csak a munkáltató által e feladat elvégzésére megbízott, külön oktatásban részesített személy végezhet”
A régebbi  tipusú gyártmányokon többnyire hiányzik a zárható kapcsoló, ezért nem is felel meg a munkabiztonsági előírásokának.

A zárhatóság több okból szükséges lehet:

• Ha biztosítani kell, hogy a gépet csak az arra kioktatott dolgozó használhassa
• A gép javítás alatt áll, csak a karbantartó dolgozhat rajta
• A gép üzemen kívül van helyezve, ezért a bekapcsolását meg kell tiltani.

A kapcsolók kicserélése, átszerelése meglehetősen költséges, villamos szakembert igényel, és nem is mindig megvalósítható.

Erre szolgálhat az alábbi megoldás:

A dugvilla zár egyszerűen és gyorsan felpattintható bármely dugvillára, és felhelyezés után lakattal lezárható. Használatával megakadályozható a gép, berendezés feszültség alá helyezése. A zár a dugvillák pozicionáló tüskéjére pattintható, a kisebb nyílásba a 16-32A –es, a nagyobb nyílásba a 63-125A –es dugvillák pozicionáló tüskéi csúsztathatók, majd a zár másik fele a villára rápattintható. Lezárva a pozicionáló tüske miatt nem húzható le. A zár anyaga ütésálló műanyag, emiatt véletlenül nem, csak szándékosan, erőszakkal  lehet letörni a dugvilláról.
 
Ez nem igényel villanyszerelőt, és darabonként csak nettó 1700 Ft.-ba kerül (plusz a lakat, de az a nem kulcsos kivitelű, egyéb, lakattal zárható kapcsolókhoz is szükséges). A kulcsos kapcsolók a villanyszerelő munkadíjával együtt ennek többszörösébe kerülnek.Ezenkívül a nem veszélyes gépek karbantartásnál és az üzemen kívül helyezésénél hasznos, ha le lehet tiltani a bekapcsolást.

Kulcscsomók nélkül (Oldaltörés)


Ahol zárható kapcsolók vannak, és tényleg lakatolnák is őket, ott állandó probléma, hogy több munkavállaló is jogosult a gép használatára, ezért a kulcs sosincs meg, így idővel le is szoknak a zárásról. A munkáltató többnyire már a lakatok beszerzésére sem gondol.

A legjobb megoldás a záraknál már bevált főkulcsos rendszer. A lakatokat így kialakítva lezárhatók a gépek zárható főkapcsolói, a nem zárható kapcsolójú gépek pedig dugvilla zárral zárhatók. Ebben az esetben nem szükséges a dolgozóknak kulcscsomókkal járniuk, egy kulcs nyithat mindent, más kulcsok pedig csak egy adott gépet.

Egy asztalosüzemben dolgoznak asztalosok, akik az összes veszélyes gépet ismerik és használhatják. Az ő kulcsuk az összes lakatot nyitja, és mindenkinek csak egy kulcsra van szüksége. Vannak ezenkívül betanított munkások, akik csak egy adott gépen dolgozhatnak, nekik csak az adott géphez van kulcsuk.
A többi dolgozónak (szerelők, irodai dolgozók, stb.) nincs kulcsuk semmihez, így illetéktelenül nem kezelhetnek semmit.A karbantartónak és a főnöknek külön lakatja van, ők úgy is le tudnak zárni egy gépet, (javítás vagy üzemen kívül helyezés miatt) hogy senki ne dolgozhasson rajta.

Kling Péter
www.munkavedelem.biz

MTI Karrier

A saját vállalkozás a legvonzóbb munkahely

A munkavállalók leginkább saját vállalkozásban szeretnének dolgozni, a közalkalmazotti szférába vágyók számára pedig a munkahelytől való távolság, a munkahely biztonsága és az intézmény hírneve a fontos - derül ki a magyar munkavállalók munkahely-választási preferenciáit vizsgáló felmérésből.

hvg.hu Vállalkozás

Hogyan csökkenthető a munkavállaló kockázata?

Mikor kötelezhetik a hatóságok a munkavállalót jogszerűtlen foglalkoztatás miatt keletkezett adóhátralék megfizetésére? Elég megszüntetnie a szerződést, vagy be is kell jelentenie a megszűnést? A hvg.hu adószakértőjének válasza nem hagy kétséget a helyes döntést illetően.