szerző:
hvg.hu

Az Országos Munkabiztonsági és Munkaügyi Felügyelőség átvette a munkaegészségügyi feladatok ellenőrzését az ÁNTSZ-től. Foglalkozás-egészségügyi célvizsgálat keretében azt is számon kéri, amit eddig nem ellenőrzött az ÁNTSZ.

Eddig a legtöbb foglalkozás-egészségügyi szakorvos elvégezte ugyan az előzetes és időszakos alkalmassági vizsgálatokat, de csupán ímmel-ámmal látta el a munkavédelmi törvényben munkaegészségügyi feladatait. 

Nem végeztek kozkázatértékelést, nem vettek részt mentési terv és megelőzési stratégia készítésében, illetve egyéni védőeszközök meghatározásában. Az elsősegélynyújtók oktatásákor pedig többen még az aláírásra sem vették a fáradtságot. Nem volt azonban nehéz dolguk, mivel az ÁNTSZ sem  kérte számon a munkaegészségügyi ellenőrzésnél.
 
Most a célvizsgálat során az OMMF ellenőrzi, hogy a foglalkozás-egészségügy közreműködött-e:
• a kozkázatértékelésben
• egyéni védőeszközök meghatározásában
• a veszélyes gépek üzembehelyezésben
• a mentési terv készítésében
• a megelőzési stratégia készítésében
• vannak-e előzetes és időszakos vizsgálatok, szabályszerűen történtek-e (belépés előtt)
• előzetes és időszakos vizsgálatok rendjét szabályozzák-e
• elegendő számú oktatott elsősegélynyújtó van-e
  
Amennyiben a kockázatértékelés, egyéni védőeszközök meghatározása, veszélyes gépek üzembe helyezése teljesen hiányzik, az sokkal súlyosabb probléma, mint hogy az orvos nem működött közre benne, mert azt eddig is bírságolták, és a célvizsgálatnál pedig  ezt ellenőrzik.

Ha nem biztos benne, hogy Önnek milyen kötelező munkavédelmi feladatai vannak, a www.munkavedelem.biz oldalon felmérheti őket.

Kling Péter
Munkavédelmi technikus,
okl. faipari mérnök

MTI Itthon

Tiltakoznak a tűzoltók a heti 54 órás munka ellen

A Hivatásos Tűzoltók Független Szakszervezete tiltakozik az ellen, hogy bár ugyanaz a törvény vonatkozik a tűzoltókra, mint például a rendőrökre, mégis a tűzoltók heti 54 órát dolgoznak - mondta Hócza György, a szakszervezet szervezeti ügyvivője hétfőn.

hvg.hu Karrier

Hogyan győzheted le a munkahelyi szörnyet?

Áskálódó kollégád minden alkalmat megragad, hogy megkeserítse életedet? Az irodában mindenki a te véredet szívja, miközben arra törekszel, hogy megfelelj az elvárásoknak? Tanulj meg együtt dolgozni a nyaggatókkal, tapasztald ki, hogyan szerelheted le őket gyorsan és hatékonyan. Íme néhány tanács!