szerző:
hvg.hu

Mennyi áfát kell fizetni nyersenyagimport után? Hogyan változnak a feltételek EU-s és nem EU-s ország esetén? Olvasóink kérdéseire Béres Molnár Gergely, a hvg.hu adószakértője válaszol.

Magyarországon kell áfát fizetni nyersanyag import esetében? Ha igen, akkor ez az áfa vonatkozik-e nyersanyagokra, melyet Mo-n kívülről szerez be a cég és utána Magyarországon a napelem modul gyártás során hasznosítják?

Magyarországon és az Európai Unió más országaiban is kell áfát fizetni. A kérdésben szereplő alapanyagok áfakötelesek és ha a kérdésben szereplő nyersanyagokat egy magyarországi társaság importálja, akkor a következő esetek lehetségesek:

1. Import EU tagországból
Ebben az esetben az importáló ÁFA nélküli számlát kap az eladó (EU-s tagország) vállalkozójától, és a beszerzést terhelő ÁFÁ-t – önadózás keretében - saját maga számítja fel és vonja le, ha az importált terméket Magyarországon ÁFA köteles termék előállítására használja fel. A kérdésben szereplő napelemek értékesítése ÁFA köteles Magyarországon, ezért minden olyan termék ÁFÁ-ja, melyet a gyártáshoz felhasználtak, levonható, illetve visszaigényelhető az adóhivataltól (APEH).

2. Import nem EU-s tagországból – Magyarországi vámkezelés
Ha nem EU-s tagországból érkezik az alapanyag, akkor azt vámkezeltetni kell. Magyarországon a vámhivatal (VPOP) nemcsak a vámot, hanem az áfát is megállapítja. Az importálónak ki kell fizetnie ezeket az összegeket. Az áfát a kifizetés után vissza lehet igényelni az adóhivataltól, ha az importált nyersanyagot ÁFA köteles termék előállításához használják fel. A kifizetés és a visszaigénylés között időbeli eltérés van, tehát ez a beszerzés előfinanszírozást igényel. Ugyanakkor van lehetőség önadózói engedély iránti kérelem benyújtására is. Ha ezt megkapja az importáló, akkor az előfinanszírozás kiküszöbölhető.

3. Import nem EU-s tagországból – Nem magyarországi vámkezelés
Az EU területére érkező nem EU-s országban előállított termékeket vámkezeltetni kell. A vámkezelés során a nem magyarországi hatóság ÁFÁ-t nem számít fel, mert ott a termék nem kerül forgalomba.
A magyarországi importáló cég – önadózás keretében - állapítja meg az import beszerzést terhelő  ÁFÁ-t, felszámítja és ugyanakkor le is vonja azt, ha az adott terméket Magyarországon ÁFA köteles termék előállítására használják fel. Ebben az esetben nincs előfinanszírozás.

Összefoglalásul:
Az áfa nem költség, annak nincs hatása a termelésre, mert a termék előállításhoz felhasznált anyagokat, szolgáltatásokat terhelő áfa levonható illetve visszaigényelhető. Az áfát a termék felhasználója, végfogyasztója fizeti meg.

Van-e más EU-s országoknak áfája? Amennyiben a cég magyar leányvállalata elad napelemet Olaszországba mennyi ez az importáfa?

Az áfa közösségi adónem, igaz nem azonosak a kulcsok. Ha egy magyarországi cég napelemet ad el EU-s tagországba, akkor az értékesítés általános forgalmi adó nélkül történik. Az importáló cég (például német cég) szabályai hasonlóak a magyarországi importhoz, tehát az importáló cég felszámítja az importált termékeket terhelő áfát és ugyanakkor le is vonja azt. Amennyiben az importáló továbbértékesíti a terméket az ő belső piacán, akkor már áfával növelt áron kell számláznia. 

Amennyiben a vevő, például egy kereskedő, vagy egy építő cég,  áfaköteles tevékenységet végez, akkor levonhatja a neki felszámított áfát, de számláiban fel kell számítani a vevőnek az adott terméket terhelő ÁFÁ-t. Ha egy magánszemély részére történik a napelemek eladása, akkor a magánszemély, mint végfogyasztó, nem igényelheti vissza az ÁFÁ-t.

Az EU-n belüli áfakulcsoknak nincs hatásuk a termelésre, csak a végfogyasztó részére történő értékesítés árszínvonalára. Ha Németországban 19 százalék az ÁFA, akkor valószínűsíthető, hogy a német fogyasztók alacsonyabb árszinten jutnak a napelemhez, mint a magyarországi fogyasztók, ahol az ÁFA 20 % . Ez csak elvileg igaz, mert az ÁFA összege függ a kereskedelmi árrés nagyságától, az adott termék országon belüli árszínvonalától, szállítási költségektől, stb. A felsorolt országok közül Horvátország nem EU tagállam, de a termék export ebben az esetben sem ÁFA köteles.

 

 


 

Csatlakozzon a HVG Pártoló Tagsághoz!

Több mint 1 milliós olvasótáborunk zöme már a digitális, ingyenes tartalmainkból tájékozódik. Az ezt lehetővé tevő hirdetéseken alapuló üzleti modellre azonban nagy nyomást helyeznek a technológiai vállalatok és a független médiát ellehetetlenítő politika.
Azért, hogy továbbra is a tőlünk telhető legmagasabb színvonalon szolgáljuk ki olvasóinkat Pártoló Tagsági programot indítunk. Tagjaink közelebb kerülhetnek szerkesztőségünkhöz, illetve számos előnyt élvezhetnek.
Csatlakozzon programunkhoz, vagy támogasson minket egyszeri hozzájárulással!