szerző:
hvg.hu

Minden lehetséges fórumon megtámadja a Mahir Cityposter Kft. a Főváros hirdetőoszlop-bontásról szóló határozatát - mondta Magyar György ügyvéd. Birtokvédelmi eljárás, büntetőfeljelentés lopás, önbíráskodás és rongálás miatt, kereset a Fővárosi Törvényszékhez - és még így sem teljes a katalógus, mert a luxembourgi bíróság és a washingtoni választott bíróság is beszállhat az ügybe.

A washingtoni válaszott bírósághoz és a luxembourgi EU-bírósághoz fordul a Mahir Cityposter Kft. jogi képviselője a cég álláspontja szerint jogellenes hirdetőoszlop-bontások miatt - közölte Magyar György ügyvéd az MNO-val. Hozzátette, akár Strasbourgig is hajlandóak elmenni, hogy igazukat bizonyítsák.

A Mahir az Andrássy úti műemléki oszlopokra külön hatósági védelmet is kért. Magyar György szerint ha ezeket elbontanák, az jelentősen növelné a kárértéket.

Magyar György szavaiból úgy tűnik, hogy a Simicska Lajos érdekeltségébe tartozó cég minden lehetséges módon igyekszik megtámadni a Fővárosi Közgyűlés karácsony előtti határozatát, amelyben a testület a Mahir-oszlopok eltávolításáról rendelkezett.

Több magánszemély büntetőfeljelentést tett oszloprongálás miatt, a cégvezetés lopás miatt tett feljelentést, maga Magyar György pedig önbíráskodásért fog a hatóságokhoz fordulni.

Simicska oszlopát őrzik

Emellett hétfő reggel beadták azt a keresetet, amelyben a Fővárosi Törvényszéktől kérik, hogy 600 millió forint letéti biztosíték mellett tiltsa el a Fővárosi Önkormányzatot az oszlopbontástól. A tényleges kár ennél sokkal nagyobb, egymilliárd forint feletti összeg lesz - tette hozzá Magyar György. Birtokháborítási pereket is indítanak. 

Magyar György szavai szerint a Mahir Cityposter Kft. német résztulajdonosa a washgintoni választott bíróságon érvényesítené jogait, míg a magyarok az Európai Unió Bíróságán, Luxembourgban keres jogorvoslatot.

Mint arról beszámoltunk, a Főváros döntését az oszlopok eltávolításáról a Mahir Cityposter Kft. jogellenesnek tartja, mert korábban 25 évre kötöttek velük szerződést, amelynek érvényessége még messze nem járt le. A fővárosi önkormányzat azonban január 2-án szombaton nekilátott az oszlopok eltávolításának, mire Simicskáék biztonsági őrökkel vették körbe az oszlopokat. Az eltávolítottak némelyike helyett pedig újakat telepítettek vasárnap.

HVG Pártoló Tagság program

Több mint 1 milliós olvasótáborunk zöme már a digitális, ingyenes tartalmainkból tájékozódik. Az ezt lehetővé tevő hirdetéseken alapuló üzleti modellre azonban nagy nyomást helyeznek a technológiai vállalatok és a független médiát ellehetetlenítő politika.
Azért, hogy továbbra is a tőlünk telhető legmagasabb színvonalon szolgáljuk ki olvasóinkat Pártoló Tagsági programot indítunk. Tagjaink közelebb kerülhetnek szerkesztőségünkhöz, illetve számos előnyt élvezhetnek.
Csatlakozzon programunkhoz, vagy támogasson minket egyszeri hozzájárulással!