szerző:
HVG
Értékelje a cikket:
Köszönjük!

Tudja, ki a „fociolajozó” Világi, hallott már az „overdose-os” Czuczról, az „ingatlanos” Hideghéthyről? Most megismerheti őket.

Jó politikai kapcsolatok nélkül a szomszédban sem terem gyorsan a gazdasági siker. A bukaresti, a pozsonyi, vagy akár a kijevi parlament környéke a határon túli magyar milliárdosok legbiztosabb lelőhelye. A HVG hetilap négy szomszédos országban térképezte fel, hogy kiből lesz a magyar milliárdos, mi kell az induláshoz és mi kell a csúcson maradáshoz. Sorozatunk második állomása a Felvidék.

Szlovákiában személyiségi jogokra hivatkozva nem állítanak össze hivatalos listákat a leggazdagabb emberekről, ezért gyakran a cseh összeállításokból derül ki a szlovák nagy vagyonok aktuális állapota is. A cseh listákon magyar nevek nem tűnnek fel, ezért nem könnyű rátalálni a felvidéki magyar milliárdosokra. A szlovákiai sajtó emleget neveket és vagyonokat, ám ezek nagyon esetlegesek.

Világi Oszkár

Abban szinte mindenki egyetért északi szomszédainknál, hogy Világi Oszkárnál gazdagabb magyart nem igazán találni a Felvidéken. Egyrészt szinte számba sem lehet venni a hozzá köthető cégeket, másrészt cégeinek adataiból kitűnően valószínűleg offshore vállalkozási is vannak. Ezért Világi esetében is inkább sejteni-sejtetni lehet vagyona nagyságát, többnyire 130-150 millió eurót emlegetnek.

Világi Oszkár
©

Világi pozíciójáról sokat elárul, hogy a Mol tulajdonú szlovák olajcég, a Slovnaft elnök-vezérigazgatója. Először a politikával jegyezte el magát, 1990-ben bekerült a már demokratikusan választott csehszlovák nemzetgyűlésbe a Független Magyar Kezdeményezés nevű szervezet színeiben. 1992-től ügyvédkedett, s szerepet játszott a nagyvállalatok privatizációjában. Így került a Slovnaft közelébe is, ahol a Mol embereként lett végül a vállalat vezetője (elődje, a Mol felügyelőbizottságában korábban szintén megfordult Slavomir Hatina vagyonát 100 millió euró körülire becsülik). A politikához annyi köze maradt, hogy egy ideig tagja volt a Magyar Koalíció Pártja Országos Tanácsának, s hozzá kötik a Bugár Béla nevével fémjelzett Most-Híd párt megalakulását is. Világi azonban mára eltávolodott Bugártól, s jó kapcsolatokat ápol az MKP-val (Magyar Közösség Pártja) is.

A focival Világi összehozta a magyar és a szlovákiai magyar elitet. 2014-től ő lett a szlovák első osztályban játszó dunaszerdahelyi csapat, a DAC tulajdonosa. S az új stadion avatómeccsén a VIP-páholyban Orbán Viktor mellett ülve elégedetten szemlélhette maga körül a Most-Híd és az MKP vezetőit éppen úgy, mint a Mol-os Hernádi Zsoltot, az iparkamarás Parragh Lászlót vagy a kormányzati hirdetések egyik kedvencét, Csetényi Csabát. A szlovák államtól 2,4 millió eurót kaptak a stadion építésére, a Mol-tól 2 millió eurót, a város ingyen adta a telkeket a kft.-be, és évente 300 000 euróval járul hozzá a klub működésére. A magyarországi Bethlen Gábor Alap egymillió eurót adott a fociakadémia felépítésére, ezt további 3 millióval megtoldotta a magyar kormány. A többi mind saját tőkéből megy.

Orbán Viktor politikusok és üzletemberek társaságában a dunaszerdahelyi stadionavatón 2016 novemberében. Határokon átívelő elitek.
©

Világi (aki Erdélyben és a Vajdaságban is üzletel) kicsit Csányi Sándorhoz hasonlóan építette fel birodalmát, hiszen az ő vagyona jelentős részét is mezőgazdasági portfóliója teszi ki. Földjei mellett van egy húsipari cége (Istermeat), egy tejipari vállalkozása (Euromilk), s most készül egy borászata Helembán, s természetesen az élelmiszer-kereskedésből is kiveszi a részét. Jelenleg a Kukkonia projekten dolgozik – ez Csallóköz régi neve –, speciális termékmegjelölésként kívánja használni ezt a nevet. Emellett van tanácsadó cége, nyomdaipari vállalkozása, különböző energetikai és médiabefektetései. A feleségét és lányát is bevonta az üzletbe, lánya, Világi Réka viszi a mezőgazdasági ügyeket. Felesége, Nagyvendégi Éva pedig a Dunaszerdahelyen található minőségi étterem, a Villa Rosa irányítója. De Világi megvette a nyékvárkonyi kastélyt is – mint egy interjújában elmondta, földet akart ott venni, de csak a kastéllyal együtt adták, így megvette azt is –, ami jelenleg Hotel Chateau Amade néven szintén a feleség irányítása alatt áll, aki az Új Nő című képes magazinnal a sajtópiacon is megjelent.

Czucz István

Világi mellett két embert emlegetnek még az újságok gazdag magyarokként, Czucz Istvánt és Hideghéthy Ferencet. Ők egymás szomszédai Somorján, a Pomléi úton, ahol egyébként Bugár Béla háza is található. Czucz István is az energetikai bizniszből jött, a kőolajszállítással foglalkozó Transpetrol vezetője volt. A Most-Híd párt mögött álló oligarchák egyikének számít, szlovák lapok szerint ma is befolyásos a párt ügyeiben. Például a jelenleg a kormánykoalícióban részt vevő Most-Híd pozícióinak elosztásánál befolyása volt arra, hogy egyik korábbi embere kerüljön a Gazdasági Versenyhivatal élére, s a hírek szerint arra is befolyása volt, kik kerüljenek a Szlovák Posta igazgatóságába.

Czucz István
©

Mint a milliárdosok közül megannyian, Czucz is az ingatlan felé fordult. Jelenleg a Pozsony melletti Pharos Business Park a fő tevékenysége, amit egy, a Robert Fico miniszterelnök Smer pártjához közeli mágnással közösen épít, Somorján pedig lakóparkot húz fel. Czucz ugyanakkor „nemzeti” ügyekben is gondolkodik. Legalábbis ennek tudható be, hogy egy ideig ő volt az egyik tulajdonosa Overdose-nak, a lóversenyek magyar reménységének. Mikóczy Zoltán segítségére ugyanis Czucz – aki Mikóczy elmondása szerint gimnáziumi osztálytársa volt – Szlovákia egyik leggazdagabb emberével, Mario Hoffmann-nal beszállt Overdose tulajdonlásába, ám végül egy év múlva, valószínűleg látva Overdose állapotát, megszüntették a közös tulajdonlást.

Hideghéthy Ferenc

©

A leggazdagabb szlovákiai magyarok között emlegetik Bugár Béla másik régi kapcsolatát, Hideghéthy Ferencet is. Már a demokratizálás kezdetétől együtt dolgoztak, s amikor a Bugár vezette párt hatalom közelébe került, Hideghétynek is igyekezett pozíciót juttatni. Így lett 2004-2007 között a Szlovák Földalap elnöke, több vitatható ügylet is létrejött az általa vezetett hivatalban. Többször a szemére vetették, hogy kedvezményesen juttatott földterületekhez bizonyos cégeket. 2010-ben Bugár megpróbálta még egyszer e posztra benyomni, de koalíciós partnerei akkor már nem fogadták el a jelölést. Hideghéty pontos vagyonát nem ismerni, de hogy ért a földekhez, az abból is kiderült, ahogyan nemrégen mintegy 200 ezer eurós haszonra tett szert egy földdarab eladásából. A szlovák sajtó szerint még 2012-ben egyeurós négyzetméterenkénti árért került hozzá olyan terület, amely a kormány által tervezett gyorsforgalmi út területén feküdt. Idén ezért már 20 eurót kapott négyzetméterenként.

A sorozat első részében az erdélyi magyar milliárdosokról írtunk, a befejező részben a Vajdaságban és Kárpátalján nézünk körül.

Csatlakozzon a HVG Pártoló Tagsághoz!

Több mint 1 milliós olvasótáborunk zöme már a digitális, ingyenes tartalmainkból tájékozódik. Az ezt lehetővé tevő hirdetéseken alapuló üzleti modellre azonban nagy nyomást helyeznek a technológiai vállalatok és a független médiát ellehetetlenítő politika.
Azért, hogy továbbra is a tőlünk telhető legmagasabb színvonalon szolgáljuk ki olvasóinkat Pártoló Tagsági programot indítunk. Tagjaink közelebb kerülhetnek szerkesztőségünkhöz, illetve számos előnyt élvezhetnek.
Csatlakozzon programunkhoz, vagy támogasson minket egyszeri hozzájárulással!