szerző:
hvg.hu

Kérte a kormány az Európai Bizottságtól, hogy változatlan formában engedélyezze Magyarország számára a látványcsapatsportok támogatásának rendszerét.

A látványcsapatsportok támogatása után járó adókedvezmény rendszerének meghosszabbítását kérte az Európai Bizottságtól a kormány. A tao-rendszert a kabinet változatlan formában kívánja fenntartani – közölte a Nemzetgazdasági Minisztérium.

A támogatás összegének levonását a társasági nyereségadó alapján hat évre engedélyezte Brüsszel, a jóváhagyás június 30-án jár le.

A 2011. július 1-je óta működő rendszer egyszerre biztosítja a látványcsapatsportot űző klubok, egyesületek, szövegségek támogatását, valamint azt, hogy a cég az adott támogatással a fizetendő társasági adóját csökkentheti. A jelenleg rendelkezésre álló adatok szerint 2015-ben több mint 13 ezer cég összességében 107 milliárd forintot fordítottak a cégek erre a célra – derül ki az NGM közleményéből.

Mivel a támogatási rendszer az adórendszer része, arról alapvetően a tagországnak kell döntenie, nem a bizottságnak. A brüsszeli jóváhagyás azért szükséges, hogy ne merüljön fel tiltott állami támogatás vagy más, az uniós jogszabályokat sértő intézkedés gyanúja.

A társasági adóból levonható támogatás rendszerét rengeteg bírálat érte az elmúlt években. A Transparency International 2015 őszén kiadott jelentésében arról írt: a rendszert az átláthatóság teljes hiánya, összefonódások, irracionális fejlesztések, közpénz pocsékolása jellemzi. A reakció nem maradt el, igaz, nem úgy, ahogy azt a szervezet elképzelte volna: több sportszövetség pert indított ellenük, tavaly októberben egy olyan törvényt vert át a parlamenten a kormány, amely szerint az adó helyett kifizetett támogatások nem számítanak közpénznek, ezért vonatkozik rájuk az adótitok. Nem sokkal később egy bíróság mondta ki: közpénzről van szó.

Az, hogy a magyar focira milyen hatást gyakoroltak a tao-támogatások, alábbi cikkünkben írtunk.

Csatlakozzon a HVG Pártoló Tagsághoz!

Több mint 1 milliós olvasótáborunk zöme már a digitális, ingyenes tartalmainkból tájékozódik. Az ezt lehetővé tevő hirdetéseken alapuló üzleti modellre azonban nagy nyomást helyeznek a technológiai vállalatok és a független médiát ellehetetlenítő politika.
Azért, hogy továbbra is a tőlünk telhető legmagasabb színvonalon szolgáljuk ki olvasóinkat Pártoló Tagsági programot indítunk. Tagjaink közelebb kerülhetnek szerkesztőségünkhöz, illetve számos előnyt élvezhetnek.
Csatlakozzon programunkhoz, vagy támogasson minket egyszeri hozzájárulással!
Sztojcsev Iván Gazdaság

NB I: Sok pénzt kap a foci, itt az eredménye

Magyar szinten még lehet kisebb csodát tenni állami támogatásokból, például a tao-pénzekből, de az NB I-ben sem minden a pénzen múlik. Összegyűjtöttük, mennyire fordítható le bajnoki pontokra a támogatás.