szerző:
hvg.hu
Tetszett a cikk?

A DK igénylését hagyta helyben a Székesfehérvári Törvényszék, az elsőfokú ítélet szerint a társasági adóból sport- és kulturális célra adott pénz közpénznek minősül, és ki kell adni a felhasználására vonatkozó adatokat. A Fidesz és Orbán Viktor szerint ez nem így van.

Kimondta a bíróság azt, ami szembemegy a kormány eddigi kommunikációjával, sőt maga Orbán Viktor szavaival és elgondolásával is: hogy a tao közpénz. A társaságiadó-kedvezmény keretében cégek dönthetnek arról, hogy adójuk egy részét nem fizetik be a költségvetésbe, hanem sportegyesületeknek vagy színházaknak adják át. A tao legnagyobb nyertese egyértelműen a felcsúti Puskás Akadémia, 2011 óta már 11 milliárd forint áramlott az akadémiához (konkrétan a Felcsúti Utánpótlás Neveléséért Alapítványhoz), évente mindig 2 milliárd forint fölött, de volt olyan év is, hogy 2,8 milliárd forintot szereztek. A tao-igényeket az MLSZ-nek kell elküldeni, és a labdarúgó-szövetség dönti el, hogy jogosak-e az igények, Felcsútnál pedig mindig jogosnak is találták ezeket. A Transparency International nemzetközi civil szervezet szerint a tao a korrupció melegágya.

A DK azért fordult a Székesfehérvári Törvényszékhez, mert meg akarta tudni, a felcsúti akadémia, azaz az azt működtető alapítvány pontosan mire költötte a hozzá áramló pénzeket. A Magyar Narancs most megtudta, hogy a DK-nak kedden kézbesítették a végzést, amely arra kötelezi az akadémiát, hogy a már kifizetett, 2013 és 15 közötti költések számláit adja ki a pártnak, mert az akadémiának „(…) juttatott támogatás közpénz, és az annak a felhasználására vonatkozó adatokat az alperes kiadni köteles”.

A Fidesz még október 10-én is úgy érvelt a Parlamentben, hogy a tao-pénzek nem közpénzek, 11-én pedig átment a Parlamenten a tao-pénzek titkosítására vonatkozó törvényjavaslat (véletlenül az MSZP is megszavazta). Így az adózó és a támogatott neve is titok lesz ezentúl.

A bíróság érvelése ellentmond Orbán Viktor szavainak is, aki a felcsúti stadion felavatásán az egykori hír24 újságírójának mondta azt, "A magyar gazdaságpolitikai gondolkodás régóta küszködik a kommunista örökséggel, amit az Ön okfejtéséből is hallhattunk. Meg kéne érteni, hogy pénzt a vállalkozók termelik meg, és ők döntenek arról, hova adják a pénzüket. Ez nem közpénz."

VELETEK VAGYUNK – OLVASÓKKAL, ÚJSÁGÍRÓKKAL!

A hatalomtól független szerkesztőségek száma folyamatosan csökken, a még létezők pedig napról napra erősödő ellenszélben próbálnak talpon maradni. A HVG-ben kitartunk, nem engedünk a nyomásnak, és minden nap elhozzuk a hazai és nemzetközi híreket.

Ezért kérünk titeket, olvasóinkat, hogy tartsatok ki mellettünk, támogassatok bennünket, csatlakozzatok pártolói tagságunkhoz, illetve újítsátok meg azt!

Mi pedig azt ígérjük, hogy továbbra is minden körülmények között a tőlünk telhető legtöbbet nyújtjuk a számotokra!
Oligarchák kísértenek a dörgicsei lankákon

Oligarchák kísértenek a dörgicsei lankákon

Leáll a Mintaapák forgatása a koronavírus miatt

Leáll a Mintaapák forgatása a koronavírus miatt

Helsinki: Ombudsmani vizsgálat kell a transzneműek jogfosztása miatt

Helsinki: Ombudsmani vizsgálat kell a transzneműek jogfosztása miatt