szerző:
MTI

Tarr Béla legújabb filmje, A torinói ló március 31-én kerül a magyar mozikba a TT Filmműhely és a Cirko Film - Másképp Alapítvány közös forgalmazásában.

 
A Cirko Film - Másképp Alapítvány szerdai tájékoztatása szerint a filmet a TT Filmműhely által eredetileg tervezett kondíciók között, 5 kópiával, országos terjesztésben mutatják be.

A Berlinalén a zsűri nagydíjával és a filmkritikusokat tömörítő FIPRESCI fődíjával is elismert Tarr Béla-filmet eredetileg március 10-től játszották volna a magyarországi mozik a MOKÉP forgalmazásában. Március 1-jén azonban közös megegyezéssel szerződést bontott a film előállítója, a TT Filmműhely és a MOKÉP-Pannónia Kft.

A szerződésbontás alig több mint egy héttel azután történt, hogy a MOKÉP igazgatója közleményben reagált a Der Tagesspiegel című német lap online kiadásában a Berlinale díjkiosztójának másnapján megjelent Tarr Béla-interjúra, amely szerinte valótlanságokat tartalmazott, és kárt okozott a teljes magyar művészvilágnak. (A rendező egy nappal a megjelenés után elhatárolódott a cikktől.)

Gulyás Balázs egy későbbi közleményében azt írta, hogy a szerződésbontást Tarr Béla cége kezdeményezte. Utalt arra is, hogy a MOKÉP és a TT Filmműhely között a terjesztés módját és a kópiák mennyiségét illetően alakult ki nézeteltérés: míg a MOKÉP egy-két 35mm-es kópián és e-cinemán szerette volna forgalmazni A torinói lovat, a gyártó cég ragaszkodott legalább 5 kópia legyártásához, és megtiltotta az e-cinema terjesztést.

HVG Pártoló Tagság program

Több mint 1 milliós olvasótáborunk zöme már a digitális, ingyenes tartalmainkból tájékozódik. Az ezt lehetővé tevő hirdetéseken alapuló üzleti modellre azonban nagy nyomást helyeznek a technológiai vállalatok és a független médiát ellehetetlenítő politika.
Azért, hogy továbbra is a tőlünk telhető legmagasabb színvonalon szolgáljuk ki olvasóinkat Pártoló Tagsági programot indítunk. Tagjaink közelebb kerülhetnek szerkesztőségünkhöz, illetve számos előnyt élvezhetnek.
Csatlakozzon programunkhoz, vagy támogasson minket egyszeri hozzájárulással!