szerző:
hvg.hu

Kellemetlennek és kicsit ízléstelennek nevezte Lackfi János költő, hogy felcsútos mezben focizó kisfiúval illusztrálták egy harmadikos olvasókönyvben „A nyerő” című versét. Emiatt ugyanakkor nem készül semmilyen lépésre – írja az Origo. A lap megkereste az ügyben az Oktatáskutató és Fejlesztő Intézetet, ahonnan azt közölték, hogy az érintett illusztrációt a könyv felülvizsgálata után lecserélik.

„Focizni nagyszerű, / én nyerni szeretek, / nem tudom, miért nem / értik a többiek” – így kezdődik a vers a harmadikos általános diákoknak összeállított, Hétszínvirág című olvasókönyvben. Illusztrációt is tettek hozzá: egy focizó kisfiút, akinek kék mezén „Felcsút” felirat olvasható. Vagyis „A nyerő” című vershez a könyv szerkesztői egy olyan ifjú focistát tettek, aki a miniszterelnök által alapított futballakadémia pólóját viseli. Vagy netán még ott is játszik.

Egy olvasókönyvben több tucat szerző műve szerepel, így nem mindenki láthatja, milyen illusztrációt rendelnek a verséhez. Lackfi János is csak a Facebookon látta a felcsútos mezben focizó kisfiút a verse mellett – mondta a költő az Origónak.

„Röhögtem rajta egyet: faramuci, groteszk történet ez, amiből mindennap akad kettő. És ezzel nem azt akarom mondani, hogy ne tűnne az illusztráció buzgómócsingságnak vagy bambaságnak: nem hiszem, hogy valaki felülről szorgalmazta volna” – véli Lackfi János, akinek néhány évvel ezelőtt kérték el oktatási célokra 2007-ben megjelent versét.

"Nem vagyok benne biztos, hogy egyáltalán kellett volna bármilyen felirat arra mezre, hiszen ha FTC szerepelt volna rajta, akkor miért nem MTK, de ha MTK, akkor miért nem Újpest?” – jegyezte meg a költő, aki nem fontolgat további lépéseket az illusztráció miatt. Azzal érvelt, hogy más kérdés lenne, ha gyűlöletkeltésre használták volna a versét, és szerinte a felcsútos focimezes kép határeset.

"Kellemetllen és kicsit ízléstelen ez az eset, de azért hosszú távú következtetéseket nem vonnék le belőle” – fogalmazott.

Lecserélik az illusztrációt

Az Origo megkérdezte a könyvet kiadó Oktatáskutató és Fejlesztő Intézetet, hogy miért került éppen egy Felcsút-felirat az illusztrációra. Azt válaszolták: az említett olvasókönyv az Apáczai Kiadó tevékenységének átvételekor került az OFI-hoz. Az intézet összes tankönyvét folyamatosan felülvizsgálják, szívesen vesznek minden javaslatot.

„A felülvizsgálat az említett Burai Lászlóné – dr. Faragó Attiláné Hétszínvirág olvasókönyv 3. című kiadványunkat is érinti. A fentiek értelmében az említett tankönyvben a 157. oldalon található illusztrációk is lecserélésre kerülnek” – derült ki a tájékoztatásból.

Csatlakozzon a HVG Pártoló Tagsághoz!

Több mint 1 milliós olvasótáborunk zöme már a digitális, ingyenes tartalmainkból tájékozódik. Az ezt lehetővé tevő hirdetéseken alapuló üzleti modellre azonban nagy nyomást helyeznek a technológiai vállalatok és a független médiát ellehetetlenítő politika.
Azért, hogy továbbra is a tőlünk telhető legmagasabb színvonalon szolgáljuk ki olvasóinkat Pártoló Tagsági programot indítunk. Tagjaink közelebb kerülhetnek szerkesztőségünkhöz, illetve számos előnyt élvezhetnek.
Csatlakozzon programunkhoz, vagy támogasson minket egyszeri hozzájárulással!