szerző:
hvg.hu

Az utóbbi időben sok vihart és éles vitát keltő köztéri szobrok helyett Weiler Péter képzőművész megálmodta azt a szobrot, amelyet minden magyar állampolgár egyformán, megosztottság nélkül tisztelni, szeretni tud. A szobrot január 31-én, vasárnap délelőtt 11-kor leplezik le a Parlament főbejáratának közelében.

"Minden magyar szobra" névre hallgat a műalkotás, melynek legnagyobb erénye az alkotó szerint, hogy egyesíteni tudja a politikai hovatartozás miatt széttöredezett társadalmat, végre összekovácsolja a magyarokat, lehetőséget ad jobb- és baloldaliak számára közös koszorúzásra és ünneplésre.

A különböző korábbi magyar diktatúrák szerelmesei pedig akár egymás mellett állva is fejet hajthatnak éppen annak az egyeduralkodónak, akire gondolnak.  A leleplezendő szobor prototípus, amelyet a képzőművész minden magyar város és falu számára felajánl: várja a polgármesterek jelentkezését, akik szívesen díszítenék városukat az alkotás másával.

©

Nem ez a művész első akciója, ami aktuális társadalmi, közéleti vitákra és eseményre reagál. Például augusztusban a gyoda, a határ menti kerítés abszurditása ihlette meg, ezért továbbgondolva a koncepciót, megalkotta a negyedik védvonalat, ami nem más, mint a személyes határzár.