szerző:
hvg.hu

Az Pink Floyd-alapító szerint Izrael úton van afelé, hogy "pária-állammá" váljon.

Waters a Boycott, Divesment and Sanctions csoport vezetőjével, Omar Barghoutival folytatott live chat-beszélgetését a BDS Facebook-oldalán. Ebben többek közt azt állítja, hogy nincs értelme dialógust folytatni izreali művészekkel és általában izraeliekkel.

Szerinte a párbeszédnek azért nincs értelme, és azért járnak rossz úton azok a művészek, akik azt gondolják, javíthatnak a helyzeten azzal, ha fellépnek Izrealben - itt többek közt a Radioheadre gondol, amely nem csak fellép Tel Avivban, de egy izraeli zsidó és arab művészekből álló zenekarral turnézik majd -, mert az izrealiek napi 24 órában a propaganda hatása alatt állnak.

Waters egyébként külön kritikával illette a Radiohead-frontembert, Thom Yorke-ot, aki szerinte nem válaszolt többek közt az ő emailjeire sem, melyekben arra kérte, hogy változtassák meg a döntésüket, és ne lépjenek fel Tel Avivban.

A beszélgetés egy pontján, amikor az Egyesült Államokról esett szó, Waters azt mondta, bár gyűlöli Donald Trumpot, egy USA-ellenes bojkott nem változtatna sokat az amerikai külpolitikán. "A bojkott egy speciális stratégia, amit speciális helyzetekben lehet használni. (...) de realista taktika arra nézve, hogy befolyásoljuk Izrael kormányát és az izraelieket"- tette hozzá.

Waters szerint egyébként azok a dél-afrikaiak is elfogultak, akik szerint az ő múltjukra nézve inzultus Izraelt és az apartheidet egy lapon említeni – őket az izraeli propaganda befolyásolja, ahogy az amerikai közvélemény egy jelentős részét is. A beszélgetésnek ezen a pontján a Pink Floyd-alapító a náci propagandista, Joseph Göbbels nevét is megemlítette, miszerint Göbbels taktikája volt az, hogy "ugyanazt a nagy hazugságot kell elmondani újra és újra, olyan gyakran, amilyen gyakran csak lehet".

Barghouti arról is kérdezte a zenészt, mit üzen azoknak, akik azt kifogásolják, hogy Waters nem szólal fel a világ sokkal keményebb diktatúrái ellen. "Nem vagyok benne biztos, hogy léteznek keményebb rezsimek a világon"- válaszolta Waters, aki amúgy kifejezetten indulatosan jelezte a beszélgetésben, hogy ő bizony felszólalt a világ legkeményebb diktatúrái ellen. Waters szóba hozta Szíria és Ukrajna helyzetét is, ám utóbbi kapcsán megjegyezte, hogy "nem szeretné démonizálni Oroszországot".

A teljes beszélgetést itt lehet megnézni.

Roger Waters új nagylemezéről itt írtunk.

Csatlakozzon a HVG Pártoló Tagsághoz!

Több mint 1 milliós olvasótáborunk zöme már a digitális, ingyenes tartalmainkból tájékozódik. Az ezt lehetővé tevő hirdetéseken alapuló üzleti modellre azonban nagy nyomást helyeznek a technológiai vállalatok és a független médiát ellehetetlenítő politika.
Azért, hogy továbbra is a tőlünk telhető legmagasabb színvonalon szolgáljuk ki olvasóinkat Pártoló Tagsági programot indítunk. Tagjaink közelebb kerülhetnek szerkesztőségünkhöz, illetve számos előnyt élvezhetnek.
Csatlakozzon programunkhoz, vagy támogasson minket egyszeri hozzájárulással!