szerző:
MTI

Kijutott a londoni olimpiára a magyar férfi kézilabda-válogatott, miután a göteborgi selejtezőtorna szombati játéknapján a svédek négy góllal legyőzték a macedónokat.

A magyar olimpiai részvételről döntő svéd-macedón meccs kis híján botrányba fulladt: az utolsó támadásnál Fredrik Petersen a levegőben megpördülve akart látványos ziccergólt dobni, de belerepült a kapusba. A macedón válogatott minden tagja berohant a pályára, és körbevették a svédet, akit végül a társai mentettek ki.

Közben a macedón drukkerek különféle tárgyakat dobáltak a levonuló Petersen felé, a négygólos vereséget szenvedő vendégegyüttes pedig füttykoncert közepette hagyta el a pályát.

Magyarok az olimpián

Mocsai Lajos szövetségi kapitány együttese előzőleg már nyert a macedónok és a brazilok ellen, így a szintén két győzelemmel álló házigazda elleni, vasárnapi záráson két kvótás alakulat csaphat össze.

Amióta a kézilabda az olimpia programján szerepel – az 1984-es Los Angeles-i játékokat leszámítva -, mindig volt magyar szereplője a sportági versenyeknek.

Férficsapatunk utoljára nyolc éve, Athénban szerepelt, akkor a bravúros 4. helyet szerezte meg. Legutóbb, Pekigből hiányoztak a fiúk, ott női válogatottunk lett negyedik - Londonból viszont ők fognak hiányozni.

Csapatsportágban eddig csak a férfi vízilabdások és most a férfi kézilabdások szereztek londoni indulási jogot magyar részről. A női pólósok a jövő héten, Triesztben vesznek részt kvalifikációs viadalon.

A mieink nyilatkozatai a svéd-macedón meccset követően

Mocsai Lajos, magyar szövetségi kapitány:
"Hosszú utat tettünk meg addig, hogy kijutottunk az olimpiára. Büszke vagyok rá, hogy ennek a csapatnak a szövetségi kapitánya lehetek. Sikerült lépésről lépre haladni, ennek eredménye, hogy átjutottunk minden akadályon, amely az elmúlt időszakban előttünk tornyosult. Ezt a selejtezőt sem volt könnyű megoldani, de legalább az utolsó napon már nem kell izgulni, felszabadultan játszhatunk a svédek ellen."

Iváncsik Gergő:
"Megvan! Ezért küzdöttünk az elmúlt években, hónapokban, napokban. Fárasztó sorozaton vagyunk túl, de még nincs vége az útnak."

Gulyás Péter:
"Már a macedónok elleni győzelemkor mondtam, hogy Ilyés Feriért is küzdünk. Sajnos ő az utolsó pillanatban megsérült, de éreztük, hogy velünk van! Nagyon jó, egységes a csapat, öröm itt játszani!"

Zubai Szabolcs:
"Amiért jöttünk, elértük, de nem volt könnyű. Mindenki láthatta, milyen sok jó csapat van, és még egy brazil válogatott is képes remek játékra. Senki sem mehet biztosra, éppen ezért bravúr, hogy kijutottunk az olimpiára."

Fazekas Nándor:
"Nekem volt már részem olimpiában, de elmondhatom, mindig egyre nehezebb és nehezebb kijutni. Sok kézilabdás hatalom ki sem jutott most. Bebizonyítottuk, hogy nagy tornákon számolni kell velünk, és ha a védelmünk jó, bárkit legyőzhetünk."
 
Vetési Iván, a magyar szövetség elnöke:
"Egy tudatos, felépített munka gyümölcse, hogy a válogatott kijutott a londoni olimpiára. A fiúk fantasztikusan küzdöttek már a tavalyi vb-n is, az idei Eb-n is, és most, a selejtezősorozat utolsó állomásán, Göteborgban is. Nagyon nehéz út van mögöttünk, bízom benne, hogy Londonban is megmutatjuk: remek csapatunk van."

Csatlakozzon a HVG Pártoló Tagsághoz!

Több mint 1 milliós olvasótáborunk zöme már a digitális, ingyenes tartalmainkból tájékozódik. Az ezt lehetővé tevő hirdetéseken alapuló üzleti modellre azonban nagy nyomást helyeznek a technológiai vállalatok és a független médiát ellehetetlenítő politika.
Azért, hogy továbbra is a tőlünk telhető legmagasabb színvonalon szolgáljuk ki olvasóinkat Pártoló Tagsági programot indítunk. Tagjaink közelebb kerülhetnek szerkesztőségünkhöz, illetve számos előnyt élvezhetnek.
Csatlakozzon programunkhoz, vagy támogasson minket egyszeri hozzájárulással!
hvg.hu Csapatsportok

A Fradi kipipálta Oroszországot és ismét KEK-döntős

Gond nélkül őrizte meg előnyét a Ferencváros a női kézilabda KEK elődöntőjében a Volgográd otthonában. A sorozatot tavaly megnyerő zöld-fehérek imponáló fölénnyel mondták fel idei harmadik orosz-leckéjüket is és megvédhetik címüket.

hvg.hu Csapatsportok

A kiszenvedett győzelem olimpiát érhet

Második meccsét is megnyerte a magyar férfi kézilabda-válogatott a férfi olimpiai selejtezőtornán. Ahogy Macedóniát, úgy a brazilokat is végig vezetve, de kiélezett meccsen múltuk felül, elsősorban Fazekas Nándornak köszönhetően. Estére olimpiai résztvevők lehetünk.

hvg.hu Csapatsportok

Görbicz feltette a koronát a mai napra, BL-döntős a Győr

A ragyogó magyar kézilabda-szombat megkoronázásaként a BL-döntőbe akart jutni az Győri Audi ETO KC, amely Veszprémben telt ház előtt fogadta a román Valceát. Az ellenállhatatlan Görbicz Anita vezette sereg nyolc góllal nyert és ott van a fináléban.