szerző:
hvg.hu

Egy menekültnek még a nevét is tilos kimondani a magyar köztévében?

Az riói olimpián először indul menekültcsapat a NOB kezdeményezésének köszönhetően. A gesztus csodálatos, a gyakorlat, hogyan bánunk velük lehet már kevésbé.

Dicsőség a menekültcsapat sztárjának az olimpián, szégyen a magyar közmédiának – írta a civil szervezet Facebook-oldalán. A Szíriából tengeren átúszva menekült 18 éves Yusra Mardininek gratuláltak ahhoz, hogy a női 100 méteres pillangó első előfutamát megnyerte.

A közmédia kommentátorának ugyanakkor a közvetítés során nem sikerült kimondania sem a menekültcsapat, sem a győztes versenyző nevét. A másik négy versenyző nevét és háromnak az országát is bemondta, a menekültcsapatot képviselő és az előfutamot megnyerő Mardiniét nem.

ifj. Knézy Jenő produkciója az alábbi linken megtekinthető.


Az esetet követően a hvg.hu megkérdezte az MTVA-t, volt-e szerkesztői utasítása Knézy Jenőnek, hogy az olimpiai úszóversenyek közben ne említse meg egy menekült sportoló futamgyőzelmét, vagy egyszerűen hibáról van szó. Ifj. Knézy így fogalmazott az MTVA közleményén keresztül :"Természetesen semmi szándékosság nem volt abban, hogy egy előfutamban nem mondtam ki valaki nevét, aki menekültként jött az Olimpiára.

Csatlakozzon a HVG Pártoló Tagsághoz!

Több mint 1 milliós olvasótáborunk zöme már a digitális, ingyenes tartalmainkból tájékozódik. Az ezt lehetővé tevő hirdetéseken alapuló üzleti modellre azonban nagy nyomást helyeznek a technológiai vállalatok és a független médiát ellehetetlenítő politika.
Azért, hogy továbbra is a tőlünk telhető legmagasabb színvonalon szolgáljuk ki olvasóinkat Pártoló Tagsági programot indítunk. Tagjaink közelebb kerülhetnek szerkesztőségünkhöz, illetve számos előnyt élvezhetnek.
Csatlakozzon programunkhoz, vagy támogasson minket egyszeri hozzájárulással!