szerző:
hvg.hu

Valószínűleg egyre több Windows XP-felhasználó szembesült már a rossz hírrel, hogy április 8-a után a Microsoft megszünteti rendszere támogatását. De mi legyen ezután, ha valaki nem akar vagy nem tud a redmondi cég által javasolt megoldással élni?

Az óra ketyeg, egyre közelebb április 8-a, amikor hivatalosan is megszünteti a Microsoft egyik legnépszerűbb operációs rendszerének, a Windows XP-nek a támogatását. Minthogy ezután már nem lesznek biztonsági frissítések, remek terep nyílik majd a hackereknek a garázdákodáshoz.

A Microsoft persze megoldást is kínál, és arra buzdítja a felhasználókat, hogy váltsanak a Windows 8.1-re. Csakhogy ez az operációs rendszer meglehetősen erős hardvert igényel, és a régebbi gépek általában nem felelnek meg az elvárásainak. Nem baj, kézenfekvő a megoldás: új gépet kell venni.

De mit tegyen az, akinek erre nincsen pénze, de nem szeretné, hogy a gépe, a Windows XP megszűnő támogatásával, sebezhető legyen? Nos, a betanews oldal egy remek megoldást kínál számukra: térjenek át a kevésbé sebezhető Linuxra, amelyik remekül fut a régebbi gépeken is. Ráadásul nemcsak ezek az előnyei, hanem az is, hogy egyszerű telepíteni, ingyenes, és ha gond van, óriási linuxos közösség siet a segítségünkre.

Jó, jó, de melyik Linux-disztribuciót válasszuk, hiszen abból is annyi van, mint égen a csillag. A betanews a Linux Mintet javasolja (letöltés innen) utalva arra, hogy ennek a kinézete áll a legközelebb a Windowséhoz.

Mielőtt persze az új rendszer telepítése mellett döntenénk, valamennyi fontos fájlunkról, mappánkról készítsünk másolatot, számtalan felhőszolgáltató kínál már ingyen tárhelyet, úgyhogy van hova elmenteni ezeket. (Később persze visszatölthetjük őket a gépünkre.)

Persze attól, hogy egy „csupasz” operációs rendszer ül a gépünkön, még nem tudunk dolgozni, ilyenkor kezdjük el hiányolni például az Office-t vagy az Internet Explorert. Semmi gond, vannak helyettesítő programok, Webböngészőnek ott a Chrome vagy a Firefox, irodai csomagnak a LibreOffice (amelyik most esett át egy nagyobb generálozáson), médialejátszóként érdemes kipróbálni a VLC-t, illetbe a Picasa helyett a Shotwellt javasolja a betanews.

Mint említettük, a vírusok – eddig – megkímélték a Linuxot, ráadásul bármit is telepítenénk rá, jelszó megadására lesz szükség, úgyhogy csakis rajtunk múlik, mit engedünk a gépre.

Végeredményben tehát immár 2017-ig van egy jól felszerelt, biztonságban lévő gépünk – és mindez egyetlen fillérünkbe sem került.

Ha máskor is tudni szeretne hasonló dolgokról, lájkolja a HVG Tech rovatának Facebook-oldalát.

Csatlakozzon a HVG Pártoló Tagsághoz!

Több mint 1 milliós olvasótáborunk zöme már a digitális, ingyenes tartalmainkból tájékozódik. Az ezt lehetővé tevő hirdetéseken alapuló üzleti modellre azonban nagy nyomást helyeznek a technológiai vállalatok és a független médiát ellehetetlenítő politika.
Azért, hogy továbbra is a tőlünk telhető legmagasabb színvonalon szolgáljuk ki olvasóinkat Pártoló Tagsági programot indítunk. Tagjaink közelebb kerülhetnek szerkesztőségünkhöz, illetve számos előnyt élvezhetnek.
Csatlakozzon programunkhoz, vagy támogasson minket egyszeri hozzájárulással!