szerző:
hvg.hu

Csak nagyon ritkán vannak ilyen erejű napkitörések, mint ezekben a hetekben. A NASA arra figyelmeztet, hogy a jelenség megzavarhatja a navigációs rendszereket.

Erős naptevékenységet, hatalmas napkitöréseket észlelt a Nap felszínén a NASA. Az amerikai űrhivatal felvételeket is közzétett az ilyen intenzitással 11 évenként előforduló jelenségről. Van olyan felcsapó láng, ami 14-szer akkora, mint a Föld.

A NASA szakemberei szerint a napviharokból származó sugárzás hatással lehet a Földre is, így például megzavarhatja a GPS rendszert. Ha a Földet eltalálná egy X-osztályú napkitörés elektromágneses hatása, a GPS mellett a mobilhálózatok is leállhatnak, vagy akadozhatnak, sőt tulajdonképpen minden elektronikus rendszerrel probléma lehet.

A várhatóan több hétig eltartó jelenség miatt az amerikai védelmi erők földön, vízen, levegőben és az űrben is megerősítették rendszereiket és felszereléseiket.

Csatlakozzon a HVG Pártoló Tagsághoz!

Több mint 1 milliós olvasótáborunk zöme már a digitális, ingyenes tartalmainkból tájékozódik. Az ezt lehetővé tevő hirdetéseken alapuló üzleti modellre azonban nagy nyomást helyeznek a technológiai vállalatok és a független médiát ellehetetlenítő politika.
Azért, hogy továbbra is a tőlünk telhető legmagasabb színvonalon szolgáljuk ki olvasóinkat Pártoló Tagsági programot indítunk. Tagjaink közelebb kerülhetnek szerkesztőségünkhöz, illetve számos előnyt élvezhetnek.
Csatlakozzon programunkhoz, vagy támogasson minket egyszeri hozzájárulással!