szerző:
Papós Tamás

Az internetezők ma döbbenten olvashatták a hírt: jövőre internetadó lesz Magyarországon, méghozzá brutális mértékű. Emiatt aztán érdemes kipróbálni a számítógépekre, mobilokra és táblagépekre is ingyenes programokat, amelyek mérik webes adatforgalmunkat, ezek révén már előre tudhatjuk, hogy mennyit netezünk egy (hó)nap alatt, és mennyi adó esik majd a mi adatforgalmunkra.

Ahogy arról már korábban beszámoltunk, kiterjesztik a távközlési különadót, így jövőre már az internet-szolgáltatóknak is fizetniük kell majd a sarcot, melyről időközben az is kiderült: váratlanul brutális mértékű lesz. A döntést Varga Mihály nemzetgazdasági miniszter jelentette be a jövő évi adócsomagról szóló sajtótájékoztatóján.

A hír részletei miatt egyértelmű: rendkívűl hasznos tudni, hogy mivel lehet ingyen mérni az internetes adatforgalmunkat windowsos számítógépeken, iPhone-okon, iPadeken, valamint androidos okostelefonokon és táblagépeken, hiszen minden megkezdett gigabájtnyi adatforgalmazás után 150 forintos adókötelezettséget ír elő a jövőre életbe lépő szabályozás. (Az adó a szolgáltatót terheli, de a hatalmas összege miatt biztos, hogy valamilyen formában mi is kapunk majd belőle. Mutajuk azokat, amelyek szerintünk a leghasznosabbak.

©

Windowsos számítógépre az innen letölthető NetWorx tűnik a legjobb választásnak. Egyszerű és nagyszerű program, amelyet egy perc alatt telepíthetünk, és jó hír: a magyar nyelvet is kiválaszthatjuk, így igen egyértelmű és könnyű a kezelése. Első lépésként érdemes beállítani, hogy mennyi az az adatmennyiség, amely fölé az internetadó mértéke miatt nem szeretnénk kerülni. Ezt a maximum kvótát napi, heti és havi szinten is beállíthatjuk, csak letöltésre vagy csak feltöltésre is, de az internetadó jellege miatt inkább azt ajánljuk, hogy a "minden adatforgalomra" opciót válasszák. Az adatok mentése után azt is láthatjuk, hogy azok alapján mennyi a napi javasolt adatforgalom mértéke.

Ezután beállítható az is, hogy a megadott adatforgalom hány százakánál járva figyelmeztessen minket a számítógép, hogy már nincs sok hátra a kvótából. A "Használati statisztika" opcióra kattintva kerül elő a feljebb látható oldal, ahol grafikonon láthatjuk az adatforgalom alakulásának mértékét és részleteit, azt, hogy a kvótához képest hogy állunk. Ezeket az adatokat is láthatjuk havi, heti és napi bontásban, sőt még óránkénti méréseket is láthatunk az elmúlt néhány órából. A program ikonja folyamatosan mutatja a letöltési és feltölési sebességet, de egy külön sebességmérőt is elindíthatunk, hogy részletesebb adatokat kapjunk.

©

Az internetadó bevezetése után okostelefonon és táblagépen is érdemes lesz ügyelni az adatforgalom alakulására, erre mi az Androidra, iPhone-ra és iPadre is letölthető My Data Manager alkalmazást ajánljuk. Az appon belül először érdemes beállítani, hogy mely időszakban (nap, hét, hónap, vagy adott naptól történő 30 napban) akarjuk vizsgálni az internetes adatforgalmunkat, illetve hogy milyen limitet szeretnénk alkalmazni a mobilos netezésben. Ha megvan, hogy hány MB vagy GB a kvóta, a Summary opciót választva látatjuk, hogy mennyi adatforgalmat használtunk el a megadott keretből, mutatja az app azt is, hogy hány nap van a mért időszakból, illetve ez a szolgáltatás is megadja, hogy mennyi az ajánlott napi adatforgalom. Alul látható, hogy aznap mennyi volt az adatforgalmunk, és mellette az is, hogy a nap addigi használata alapján ma még mennyi várható.

Nagyon hasznos, hogy ezeket az adatokat külön-külön láthatjuk a mobilnet-, a wifi- és roaming-használat kapcsán. Ha engedélyezzük a tartózkodási helyünkhöz való hozzáférést, az is követhető, hogy hol mennyit használtuk a mobilnetet. Három értesítést is beállíthatunk, hogy mikor jelezzen az app a kvóta alakulásáról, így például 1 GB-os limit esetén 500, 750 és 900 MB-nál is kaphatunk figyelmeztetést. Az adatforgalom összesített adatait grafikonon láthatjuk, természetesen havi és napi bontásban is. Érdekes még a Timer funkció, amellyel egy órát indíthatunk el, majd megállíthatjuk, a mért időről pedig láthatjuk, hogy mennyi adatforgalommal jár.

Az androidos verzió egy plusz lehetőséget is kínál: egyenként megmutatja egy listán, hogy mely alkalmazások mennyi adatforgalmat vesznek igénybe, így tudatosan alakítható mobilozási szokásunk, vagy könnyebben eldönthető, hogy mely alkalmazásokat kell(ene) törölni.

Ha ez érdekes volt, hasonlókért lájkolja a hvg.hu Tech rovatának facebookos oldalát.

Csatlakozzon a HVG Pártoló Tagsághoz!

Több mint 1 milliós olvasótáborunk zöme már a digitális, ingyenes tartalmainkból tájékozódik. Az ezt lehetővé tevő hirdetéseken alapuló üzleti modellre azonban nagy nyomást helyeznek a technológiai vállalatok és a független médiát ellehetetlenítő politika.
Azért, hogy továbbra is a tőlünk telhető legmagasabb színvonalon szolgáljuk ki olvasóinkat Pártoló Tagsági programot indítunk. Tagjaink közelebb kerülhetnek szerkesztőségünkhöz, illetve számos előnyt élvezhetnek.
Csatlakozzon programunkhoz, vagy támogasson minket egyszeri hozzájárulással!