szerző:
hvg.hu

Bizonyos (pénzt fizető) partnerek szolgáltatásait jobb netkapcsolattal biztosítják majd, aki nem fizet, annak weboldalát vagy webes szolgáltatását kényelmetlenebb lesz majd elérni.

Kihasználja majd a múlt héten elfogadott új EU-s internetes szabályozásba épített kispakukat a Telekom – írja a Magyar Telekomot is tulajdonló, tehát a hazai irányt is megszabó Deutsche Telekom hivatalosan közzétett álláspontjára hivatkozva a HWSW. A telekommunikációs multi elnök-vezérigazgatóját idéző cikk szerint a szolgáltató nagyobb sávszélességet biztosít majd bizonyos “speciális szolgálatások” számára, melyek weboldalait/alkalmazásait a többiekénél kényelmesebben érhetik majd el a netezők – gyorsabban azoknál az oldalaknál, melyek tulajdonosai nem fizetnek.

Az informatikai szakoldal azt írja, hogy a Telekom üzleti modellje a bevételmegosztás lesz: a vállalatok rendszeresen a hálózaton szerzett bevétel néhány százalékát fizetik be a Telekom kasszájába, cserébe preferenciális hozzáférést kapnak a szolgáltatásaik. Egy példával élve: ha a Skype mögött álló Microsoft fizet a Telekom-csoportnak, akkor a felhasználók akadásmentesen skype-olhatnak majd, de ha például a Viber nem fizet, akkor a viberezés kevésbé lesz zökkenőmentes. (Főleg, hogy az új szabályozás lehetséget nyújt bizonyos típusú adatforgalom-lassítására is.)

Ugyanaz kétféle tálalásban
©

Az Európai Parlament múlt héten fogadta el a minden tagországra érvényes új netszabályozást, amely értelmében lehetőséget teremtettek arra, hogy kialakuljon az EU-ban a kétsebességes internet. Ez azt jelenti, hogy nem minden weboldalt tudunk majd ugyanúgy használni, lesznek egyenlők és egyenlőbbek: gyökeresen megváltozhat az, ami ma internetezésnek hívunk.

A HWSW cikke felidézi azt is, hogy a Spiegel megszólaltatta a témában a német Vodafone-t is, akiknél egyelőre nincs tervben egy ilyen üzleti modell implementálása, de nézeteik megegyeznek a Telekoméval.

Ha érdeklik a fejlemények, lájkolja a HVG Tech rovatának Facebook-oldalát.

Csatlakozzon a HVG Pártoló Tagsághoz!

Több mint 1 milliós olvasótáborunk zöme már a digitális, ingyenes tartalmainkból tájékozódik. Az ezt lehetővé tevő hirdetéseken alapuló üzleti modellre azonban nagy nyomást helyeznek a technológiai vállalatok és a független médiát ellehetetlenítő politika.
Azért, hogy továbbra is a tőlünk telhető legmagasabb színvonalon szolgáljuk ki olvasóinkat Pártoló Tagsági programot indítunk. Tagjaink közelebb kerülhetnek szerkesztőségünkhöz, illetve számos előnyt élvezhetnek.
Csatlakozzon programunkhoz, vagy támogasson minket egyszeri hozzájárulással!