szerző:
hvg.hu

Hiába figyelmeztetett több webes szakértő, köztük az internet megalkotójának tartott Tim Berners- Lee, az Európai Parlament elvetette a netsemlegességi rendelethez benyújtott módosításokat, és a veszélyesnek tartott eredeti formában fogadta el a jogszabályt.

Ellenzői szerint túl sok kiskaput hagy meg az a netsemlegességről szóló szabályozás, amelyet kedden délután nagy többséggel fogadott el az Európai Parlament. Bár a több ponton is problémásnak tartott tervezethez több módosító javaslatot is benyújtottak, a képviselők végül ezeket elvetve, eredeti formájában fogadták el a rendeletet.

Bár a rendeletalkotás alapvetően a netsemlegesség megerősítését célozta, több potenciálisan problémás pontja is van. A szabályozás alapján a netszolgáltatóknak lehetőségük lesz a "kétsebességes internet" bevezetésére: a különböző adatforgalom-típusok osztályozásával lassíthatják bizonyos weboldalak elérést. Sőt, akár bizonyos tevékenységeket is korlátozhatnak, például a fájlcserélést (torrentezést) vagy például az ingyentelefonálást lehetővé tévő VoIP szolgáltatások (Skype, Viber stb.) használatát.

A most elfogadott szabályozás értelemben gyökeresen megváltozhat az, amit ma internetezésnek hívunk.

Ha érdeklik a fejlemények, lájkolja a HVG Tech rovatának Facebook-oldalát.

Érdekesnek találta cikkünket?
Legyen HVG pártoló tag!

A HVG Pártoló Tagság programja az első olyan kezdeményezés, aminek keretében az olvasóink közelebb kerülhetnek szerkesztőségünkhöz és támogatásukkal segíthetik, hogy újságírói munkánkat továbbra is az eddig megszokott magas színvonalon végezhessük. Tagjainknak heti exkluzív hírlevelet küldünk, rendezvényeket kínálunk, a könyveinkre és egyéb termékeinkre pedig komoly kedvezményt adunk. Támogatóként már heti egy kávé árával is hozzájárulhat a minőségi újságíráshoz! „Amikor annyira eluralkodik a mindennapi életünkön a virtualitás, üdítő igazi emberi kapcsolatokat építeni.”
K. Erna – Pártoló tag


„Régóta olvasom a HVG-t és cikkei között mindennap találok érdekfeszítőt!”
H. Szabolcs - Támogató
Csatlakozzon programunkhoz, támogassa munkánkat egyszeri hozzájárulással vagy fizessen elő a hetilapra!
A HVG Pártoló Tagság programja az első olyan kezdeményezés, aminek keretében az olvasóink közelebb kerülhetnek szerkesztőségünkhöz, és támogatásukkal segíthetik, hogy újságírói munkánkat továbbra is az eddig megszokott magas színvonalon végezhessük. Támogatóként már heti egy kávé árával is hozzájárulhat a minőségi újságíráshoz! Csatlakozzon programunkhoz, támogassa munkánkat egyszeri hozzájárulással vagy fizessen elő a hetilapra!