szerző:
hvg.hu/MTI

A futurisztikus lebegő robogó, a Flike a dubaji extrémsport-expón mutatkozik be a reménybeli gazdag arab tulajdonosoknak. Ára egy sportkocsiéval vetekszik majd.

A csütörtökön kezdődő dubaji extrémsport-expón mutatják be a világnak a magyar fejlesztésű "repülő motorbiciklit", a Flike-ot – írja a Népszabadság szerdai számában. A  Bay Zoltán Alkalmazott Kutatási Közhasznú Nonprofit Kft. csapata saját forrásból fejlesztette a villamos hajtású "égi robogót", amely műszakilag a drónok közé sorolható, azonban embert is tud szállítani. A fly és bike szavakból kreált Flike névre keresztelt, 300 kilogrammos szerkezet hatvan percig képes százkilónyi terheléssel óránkénti száz kilométeres sebességgel harmincméteres magasságban repülni. Korábbi cikkünkben egy másik videót is megnézhet róla.

Az ígéretes piacnak számító Egyesült Arab Emírségekben zajló háromnapos kiállításon a látogatók szimulátoron próbálhatják ki, milyen érzés a Flike-kal repülni. A szerkezet ára a lap információi szerint nagyjából egy sportkocsiénak fog megfelelni. Mint írják, az Egyesült Államok és Panama mellett a legnagyobb érdeklődés a gazdag arab államokból érezhető a Flike iránt.

A cikk szerint a gépet sokoldalú felhasználásra tervezte a mérnökcsapat: hobbi- és extrémsporteszköz mellett a Flike hasznos lehet mentési, árvízvédelmi felderítésre, határőrizeti és rendészeti feladatokra is.

Ha érdeklik a drónok, lájkolja a HVG Tech rovatának Facebook-oldalát.

HVG Pártoló Tagság program

Több mint 1 milliós olvasótáborunk zöme már a digitális, ingyenes tartalmainkból tájékozódik. Az ezt lehetővé tevő hirdetéseken alapuló üzleti modellre azonban nagy nyomást helyeznek a technológiai vállalatok és a független médiát ellehetetlenítő politika.
Azért, hogy továbbra is a tőlünk telhető legmagasabb színvonalon szolgáljuk ki olvasóinkat Pártoló Tagsági programot indítunk. Tagjaink közelebb kerülhetnek szerkesztőségünkhöz, illetve számos előnyt élvezhetnek.
Csatlakozzon programunkhoz, vagy támogasson minket egyszeri hozzájárulással!