szerző:
hvg.hu

A Google szakemberei szerint minden adott ahhoz, hogy jövőre elindítsák a Loon projektet, melynek lényege, hogy léggömbök segítségével sugároznának ingyen internetet az egész világ számára.

Május elején már kiderült, igen jól haladnak a fejlesztéssel a Google ingyeninternet projektjében, a jelek szerint pedig kezd révbe érni a Projekt Loon. A keresőcégnek néhány hete három indonéziai mobilszolgáltatóval is sikerült megegyeznie, így a léggömböket ott vetik majd be elsőként. Mindemellett már Srí Lanka is jelezte, ők is igénybe vennék a szolgáltatást.

©

A 2013-ban indított projektben még 3G-hez hasonló sebességű internetet szórt volna a Google, a technológia fejlődésének köszönhetően azonban ez is gyorsabb lehet :a tervek szerint 4G-szintű netet sugároz majd a cég. Mindez 10 Mbit/sec sebességet jelent, ami annak fényében kiváló, hogy az Egyesült Királyságban az átlagos sebesség 15 MBit/sec.

A legnagyobb előrelépés viszont, hogy az eddigi néhány helyett a mostani léggömbök már 100 napot is kibírnak a levegőben – a rekord pedig 180 nap. Ráadásul míg korábban 14 ember és két-három óra kellett egy léggömb felbocsátásához, most 15 perc és két-három ember is elegendő hozzá.

©

A Google szakemberei úgy látják, körülbelül 300 repülő eszközre volna szükség, ahhoz, hogy a projekt beinduljon, és egységes gyűrűt alkossanak a Föld körül. A léggömböket irányító szoftvert úgy fejlesztették ki, hogy magasabbra vagy alacsonyabbra repülve, a széljárást kihasználva maradjon a levegőben, ha pedig egy hatótávolságon kívülre sodródna, egy másik tudjon a helyébe lépni. A keresőcég szerint a léggömbős megoldás mindent összevetve sokkal olcsóbb, mintha optikai kábelt fektetnének le.

A világ minden pontjára sugárzott internet nem csak a Google-nek jutott eszébe, jelenleg összesen négy cég dolgozik azon, hogy ingyenes internet-hozzáférést nyújtson előbb a rászorulóknak, később valószínűleg az egész világon mindenkinek. A négyes fogatból az egyik legagresszívebb szereplő valószínűleg a Facebook, a Mark Zuckerberg által indított Internet.org kezdeményezés 2015 végére már 100 országba vinné el a némileg korlátok közé szorított, de teljesen ingyenes netet. A közösségi oldal szakemberei legutóbb a mobilszolgáltatókat próbálták meggyőzni, csatlakozzanak a 17 országban már elérhető ingyenes netezéshez. Év végére minden második országban működni fog a dolog, remélhetőleg minél hamarabb nálunk is.

Ha máskor is tudni szeretne hasonló dolgokról, lájkolja a HVG Tech rovatának Facebook-oldalát.

Csatlakozzon a HVG Pártoló Tagsághoz!

Több mint 1 milliós olvasótáborunk zöme már a digitális, ingyenes tartalmainkból tájékozódik. Az ezt lehetővé tevő hirdetéseken alapuló üzleti modellre azonban nagy nyomást helyeznek a technológiai vállalatok és a független médiát ellehetetlenítő politika.
Azért, hogy továbbra is a tőlünk telhető legmagasabb színvonalon szolgáljuk ki olvasóinkat Pártoló Tagsági programot indítunk. Tagjaink közelebb kerülhetnek szerkesztőségünkhöz, illetve számos előnyt élvezhetnek.
Csatlakozzon programunkhoz, vagy támogasson minket egyszeri hozzájárulással!