szerző:
hvg.hu

A kaliforniai egészségügyi intézmény rendszerét és orvosi felszereléseinek egy részét több mint egy hete tették működésképtelenné a hackerek. Egymilliárd forintnyi összeget követelnek, ha megkapják, feloldják a zárlatot.

Más kórházakba kellett szállítani a betegek egy részét a Hollywood Presbyterian Medical Centerből, miután másfél hete offline állapotba került a kórház számítógépes rendszere. Ez nem csak a szó szerint vett számítógépekre vonatkozik, az NBC-nek nyilatkozó kórházi vezető szerint több, a rendszerrel összekapcsolt orvosi eszköz (CT-k, laboratóriumi felszerelések, gyógyszeradagolók, stb.) is használhatatlanná vált.

A kiberbiztonsággal foglalkozó amerikai szakoldal, a CSO azt írja: a támadók 9000 Bitcoint, azaz 3,6 millió dollárt kérnek az általuk titkosított és lezárt, így használhatatlanná tett rendszer feloldásáért. Ez az összeg 1 milliárd forintnak felel meg.

©

A CSO beszámolója szerint a probléma minden valószínűséggel úgy indult, hogy a kórház egyik alkalmazottja a munkahelyi gépén zsaroló vírussal (ransomware) fertőzött weboldalra tévedt vagy megnyitotta egy vírusos levél csatolmányát – a kártékony program így terjedhetett el a teljes belső hálózaton.

A kórház szakemberei a Los Angeles-i rendőrség és az FBI bevonásával próbálják megoldani a problémát, ami első körben a hackerek beazonosítását jelentheti.

Az amerikai hackertámadás fontos és egyre sürgetőbb kérdéseket vet fel a világon mindenhol. Bár a hálózatra kapcsolt egészségügy (és az ilyen, mindennapokban is használható orvosi kütyük tömkelege) óriási előnyökkel járhat, a jelentős részben megbénított kórház példája jól mutatja, hogy fontos felkészülni a veszélyekre is, és erősíteni a kiberbiztonságot.

Ha érdeklik a fejlemények, lájkolja a HVG Tech rovatának Facebook-oldalát.

Csatlakozzon a HVG Pártoló Tagsághoz!

Több mint 1 milliós olvasótáborunk zöme már a digitális, ingyenes tartalmainkból tájékozódik. Az ezt lehetővé tevő hirdetéseken alapuló üzleti modellre azonban nagy nyomást helyeznek a technológiai vállalatok és a független médiát ellehetetlenítő politika.
Azért, hogy továbbra is a tőlünk telhető legmagasabb színvonalon szolgáljuk ki olvasóinkat Pártoló Tagsági programot indítunk. Tagjaink közelebb kerülhetnek szerkesztőségünkhöz, illetve számos előnyt élvezhetnek.
Csatlakozzon programunkhoz, vagy támogasson minket egyszeri hozzájárulással!