szerző:
MTI

A világ legvékonyabb optikai lencséjét alkották meg ausztrál kutatók, akik ezzel forradalmasíthatják a nanotechnológiát.

Az Ausztrál Nemzeti Egyetem szakemberei 6,3 nanométeres lencsét készítettek, amelyet az orvoslás, a tudomány és a technológia terén is lehetne hasznosítani, valamint a hajlítható számítógép-monitorok és a minikamerák gyártását is forradalmasíthatja. Sőt, a rovarok összetett szeme is leutánozható lenne egy sor mikrolencsével.

A kutatást vezető Yuerui (Larry) Lu szerint a fejlesztés a molibdén-diszulfid kristályban rejlő lenyűgöző optikai lehetőségekre épül. "A molibdén-diszulfid egy elképesztő anyag. Túléli a magas hőmérsékletet, nagyszerű kenőanyag, jó félvezető és fotonkibocsátásra is képes" – magyarázta a szakember.

A kutatók egy molibdén-diszulfid kristály "felszeletelésekor" fedezték fel, hogy az egyes rétegek milyen lenyűgöző optikai képességekkel bírnak.

Az eddigi legvékonyabb lencsét 50 nanométer vastagságú arany nanorudak felhasználásával készítették – írja a Gizmodo.com.au internetes oldal.